Akdeniz Diyeti Neden Sağlıklı Kabul Edilir?

03-05-2021 18:31
Akdeniz Diyeti Neden Sağlıklı Kabul Edilir?

Özellikle son yıllarda, beslenme faktörlerinin hastalıkların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığını gösteren çok sayıda kanıt sunuldu. Pek çok çalışma; gıdalar, besin grupları ve kronik hastalıklar arasındaki ilişkileri değerlendirmiş ve kalp hastalıkları ve şeker hastalığı gibi yaygın hastalıkların ortaya çıkmasında, beslenme faktörlerinin rolü hakkında bir fikir birliğine sahip.

Gerçekten de elde edilen veriler; sebze-meyve, lif, yağlı balıklar, kepekli tahıllar gibi bazı gıda kategorilerinin ardan tüketimi ile önemli kronik hastalıkların riskinin azaldığını göstermiştir. Kronik hastalıkları önlemek için uygun beslenme stratejisi, oldukça ilginç bir konu olmaya devam etmektedir.

Son zamanlarda, Akdeniz tipi beslenmenin olumlu bir sağlık sonucu ve daha iyi bir yaşam kalitesi ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. Bu yazıda, Akdeniz diyetinin kronik hastalıkların ortaya çıkışındaki yararlı etkileri ve sağlık için neden iyi olduğuyla ilgili uzman görüşlerini derledik!

Akdeniz Diyeti Neden İşe Yarar?

Akdeniz diyeti, bir diyet listesi değil, bir beslenme düzenidir. Dolayısıyla, kilo vermek veya kilo korumak için ne kadar kalori almanız gerektiği, aktif kalmak için neyi ne kadar yemeniz gerektiği ve öğünlerinizi nasıl şekillendireceğiniz konusunda kendinizle baş başasınız.

Akdeniz diyeti besin piramidi, başlamanız için doğru yerdir. Piramit;

·Meyve, sebze, kepekli tahıllar, bakliyatlar, kuruyemişler, zeytinyağı, lezzetli baharatlar ve otları yemenizi vurgular.

·Ayrıca; haftada en az birkaç kez balık ve deniz ürünleri, kümes hayvanları, peynir, yumurta ve yoğurdu ölçülü olarak tüketmenizi önerir.

·Özel günler için tatlılar ve kırmızı et tüketilebilir.

·Ek olarak, fiziksel olarak aktif kalmanız da önemlidir.

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Akdeniz diyeti ile ilişkilendirilen birçok sağlık yararı var. Örneğin; muhtemelen beyaz ekmek, paketli gıdalar, işlenmiş yiyecekler ve kırmızı et alımını sınırlandıracağınız için, kalp hastalığı riski de azalacaktır.

25 bin kadın üzerinde 12 yıl boyunca devam eden bir çalışmada; Akdeniz diyetinin, kalp hastalığı gelişme riskini %25 azaltabileceği bulundu. Bu; kan şekeri seviyelerinin, Beden Kitle İndeksi’nin ve iltihaplanmanın azalmasına bağlı olabilir.

Akdeniz diyetinde yer alan zeytinyağı, ceviz, badem, yağlı balıkları gibi sağlıklı yağ kaynaklarıdır ve bunlar tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri yönünden zengindir. Bu sağlıklı yağlar; kolesterol ve trigliserit seviyelerin düşmesine ve iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olur.

Sağlıklı yağ kaynakları ile desteklenen Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin; günlük yüksek miktarda yağ alsalar bile, felce bağlı ölme olasılıklarının %30 daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu kişiler, daha düşük bir tip 2 diyabet geliştirme riski altındadır.

Akdeniz tipi beslenmenin yüksek lif içeriği, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Bu da, tip-2 diyabet geliştirme riskini azaltır. Ayrıca, lif değeri yüksek bir beslenmenin sindirimi daha uzun sürer. Bu da, tokluk hissi verir ve daha sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olur.

Nasıl Daha Fazla Akdeniz Tipi Beslenebilirim?

 

Beslenme programınızı Akdeniz diyetine uygun bir hale getirmenin en iyi yolları şöyledir:

·Yulaf, tahıllı ekmek, kepekli makarna gibi tam tahıllı yiyecekler tüketin.

·Yemekleri pişirmek ve salataları lezzetlendirmek için zeytinyağı kullanın

·Gün içerisinde mümkün olduğunca renkli sebze ve meyve tüketin

·Bol bol ceviz, badem gibi kuruyemişler ve bakliyat tüketin.

·Haftada birkaç kez balık yiyin

·Daha az kırmızı et ve işlenmiş et tüketin

·Yemeklerle birlikte orta miktarda şarap tüketin

·Günlük rutininize düzenli egzersiz ekleyin.

Akdeniz usulü yemek pişirmek için, size ilham verecek bir aşçılık kursuna katılarak, Akdeniz mutfağındaki aşçılık becerilerinizi geliştirmeyi de düşünebilirsiniz!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.