Bağışıklığı Güçlendiren 10 Besin

06-04-2021 16:53
Bağışıklığı Güçlendiren 10 Besin

Soğuk kış günlerinde hastalıklardan kaçınmaya çalışırken, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler; güçlü antioksidan ve iyileştirici özellikleri ile grip ve soğuk algınlığı belirtileri ile savaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bağışıklığı güçlendiren bu besinlerin pek çoğuna zaten mutfağımızdan aşinayız. Çorbalarda, içeceklerde, salata ve yemeklerde sıkça kullandığımız pek çok besin, gribal enfeksiyonlara karşı silahsız bir asker gibidir.

Soğuk kış günlerinde, vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamak, taze ve kaliteli gıdalar ile enfeksiyonlarla mücadele etmesini kolaylaştırmak ve grip ve soğuk algınlığı semptomlarını ortadan kaldırmak için bu 10 besinden yardım alabilirsiniz!

1.Narenciye Meyveleri

Her biri çok iyi birer C vitamini kaynağı olan portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye meyveleri, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile kış ayları için bir vazgeçilmezdir.

Hastalıklardan uzak durmanın en iyi yollarından biri, sonbahar ve kış aylarında C vitamini değeri yüksek meyve ve sebzelerin tüketimine ağırlık vermektir. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, iltihaplanma karşıtı özellikleri ile grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

2.Zencefil

Zencefilin kış aylarında bu kadar popüler olmasının bir nedeni var. Mide bulantıları için sıklıkla önerilen zencefil çayı, bal ve limon ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir asker görevi görür. Tüketildiğinde, vücudun ısısını arttıran zencefil, içerdiği polifenoller ve diğer bileşikler ile serbest radikal hasarını önlemeye de yardımcı olabilir.

İltihaplanma karşıtı olarak hareket eden zencefil ve diğer pek çok baharat, kronik iltihaplanmanın vücutta yarattığı semptomları hafifletmek ve bağışıklığı güçlendirmek için oldukça faydalıdır.

3.Kırmızı Biber

Kırmızı biber, C vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. C vitamini yönünden zengin bir beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yardımcı olabilir. C vitamini, enfeksiyon ve hastalıkları önleyebilen güçlü bir antioksidandır.

Kırmızı biberin içerdiği tek antioksidan C vitamini değildir. Ayrıca, bol miktarda E ve A vitamini de sağlar. E vitamini, serbest radikaller ile mücadele ederek bağışıklık sistemi ve genel olarak vücut üzerinde çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. A vitamini ise, hücreleri ve dokuları yenilemek için gereklidir. Hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimine de yardımcı olur.

4.Zeytinyağı

Kalp sağlığını desteklemek ve daha uzun bir ömür vaat etmek gibi faydaları ile Akdeniz insanlarının yaşam sırlarından biri olarak gösterilen zeytinyağı, bağışıklık sistemi için de en sağlıklı besinlerden biridir.

Enfeksiyonlarla mücadelede iyi bir yardımcı olmasının nedeni, içerdiği kaliteli antioksidanlardan kaynaklanmaktadır. Vücutta antioksidan seviyeleri düşük olduğunda, serbest radikaller hastalığa neden olabilir. Zeytinyağın antioksidan içeriği, vücutta sağlıklı hücrelere saldıran serbest radikallerin verdiği hasarla mücadele eder ve bağışıklığı güçlendirir. Bu da, kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanma riskinizi düşürebilir.

Tabi ki, zeytinyağın bu önemli sağlık yararlarından faydalanmak için, mutlaka en az işlenmiş ve en kaliteli versiyonları tercih edilmelidir. Sızma zeytinyağı, en az işlemden geçerek üretildiğinden, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de en iyi seçenektir.

5.Badem ve Ceviz

Badem ve ceviz gibi kuruyemişler, omega-3 sağlıklı yağ asitleri ve protein değeri yüksek besinlerdir. Doktorlar, bağışıklık sistemin için proteinin önemli olduğu konusunda aynı fikirde. Omega-3 ve proteinler, bağışıklık sistemi için bir asker gibidir. Çünkü, bakteri ve virüslere karşı vücudun savunmasız kalmasını engeller. Her gün düzenli olarak bu yemişleri tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Kuruyemişler, bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişine katkıda bulunan selenyum, çinko, folat ve demir gibi minerallerin de iyi bir kaynağıdır. Bu nedenle, kuruyemişlerin her biri bağışıklık için mükemmel bir seçimdir.

6.Zerdeçal

Zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir ve bağışıklık tepkisini geliştirmeye yardımcı olur. Zerdeçalın hayat kurtaran bileşeni kurkumin, iyileştirici özelliklere sahip bir antioksidan türüdür.

Özellikle mevsim geçişlerinde, bağışıklığın daha savunmasız hale geldiği dönemlerde grip ve soğuk algınlığına yakalanma riski de yükselir. Zerdeçal, vücudun solunum sistemini doğal olarak temizlemeye faydalıdır. Ayrıca, iltihaplanma karşıtı özellikleri ile enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur ve kış hastalıklarının doğrudan etkilerinden kurtarır.

7.Tarhana

Var olan en tarihi ve sağlıklı çorbalardan biri olan tarhana, dünya üzerindeki en eski hazır çorba olarak kabul edilir. Türklerin yüzlerce yıl önce yarattıkları bu lezzet, bugün hala kış aylarının vazgeçilmezidir.

Tarhana çorbası, soğuk kış günlerinde içi ısıtmasının yanında, aynı zamanda güçlü bir bağışıklık güçlendiricidir. Fermente tahıl, domates, yoğurt, domates ve otların lezzetli bir karışımı olan tarhana, bağışıklık sistemi için önemli olan kalsiyum, çinko ve demir minerallerine ek olarak B ve A vitaminlerinin de iyi bir kaynağıdır.

8.Bal

Çok sayıda çalışma, balın güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bal, güçlü antioksidan içeriği ile vücutta hücre hasarına neden olduğu bilinen serbest radikallerle mücadele ederek, hücrelere, dokulara ve bağışıklık sistemine verdiği zararı önlemeye yardımcı olur.

Özellikle, antioksidan değeri yüksek ballar, bağışıklık sisteminde meydana gelebilecek hasarı ve buna bağlı hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Bal, antioksidan seviyesi yükseldikçe koyulaşır. Bu nedenle, Pervari karakovan balı gibi koyu renkli balları tercih etmek bağışıklık için daha iyi bir seçimdir.

9.Kelle Paça

Kelle paça çorbası, çağlar kadar eskidir. 10 bin yıldan uzun bir süre önce dünyayı dolaşan avcı toplayıcılar tarafından da tüketildiği düşünülen paça ve kemik suları, bol miktarda besin maddesi içerir. Kalsiyum, potasyum, magnezyum ve diğer mineral içerikleri ile güçlü bir besin profiline sahiptir.

Kelle paça çorbası içmenin; metabolizmayı hızlandırdığı, karaciğer üzerinde detoks yaptığı, sindirime yardımcı olduğu ve iltihaplanmayı azaltarak bağışıklık sistemini iyileştirebileceği düşünülmektedir. Ayrıca, kolajen içeriği ile de oldukça önemli bir besindir. Kolajen, hem kas ve kemikler hem de cilt için önemli bir proteindir.

10.Salep

Kış aylarında hemen her pastanenin menüsünde bulunan salep, üzerinde tarçını ile geleneksel bir Osmanlı içeceğidir. Soğuk algınlığı ve öksürük tedavisine yardımcı olabilen salep, tıbbi özelliklerinden dolayı Osmanlı padişahlarının bağışıklık sistemini güçlendirmek için de verilirdir.

O dönemlerde afrodizyak etkili olduğu bilinen salep, öksürüğü yatıştırmak için de sıklıkla kullanıldı. Aynı zamanda, soğuk algınlığı tedavisinde de kullanılıyordu. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülen salep, günümüzde popülerliğini hala korumaktadır.

Maraş dondurmasının önemli bir bileşeni olaraksalep, bugün Türkiye’nin her yerindeki pastane ve kafelerde rahatlıkla bulunabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.