Bir Lezzet Harikası: Maraş Dondurması!

31-03-2021 14:30
Bir Lezzet Harikası: Maraş Dondurması!

Hiç dondurma tezgahının önünde dururken beklemediğiniz bir şey oldu mu? Külahı size doğru uzatırken, aynı anda dondurmayı külahtan çeken dondurma ustalarından bahsediyorum. Bu eğlenceli geleneğin kökeni, yoğun yapısıyla bilinen ünlü Maraş dondurmasından geliyor….

Kahramanmaraş, Türkiye’de dondurmanın başkenti kabul edilir.Maraş dondurmasını diğer çeşitlerden gerçekten ayıran şey ise, yoğun yapıdaki dokusu ve erimeye karşı dayanıklılığıdır. Dondurma yapımında kullanılan klasik süt ve şeker karışımına eklenen salep, ona bu popülerliğini kazandıran sırrıdır.

Maraş dondurması, alıştığınız dondurma lezzetinden belirgin şekilde daha yüksek oranda salep içerir. Bu nedenle, bazı bölgelerde "kesme dondurma” olarak da bilinir. Yapısı öyle yoğundur ki, bir bıçak ve çatalla kesmeniz bile gerekebilir!

Maraş Dondurması Hakkında

15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde Maraşlı Osman Ağa tarafından icat edilen bu nadide lezzet, adını da üreticisinin memleketi olan Kahramanmaraş şehrimizden almıştır.

Üretimine başlandıktan sonra, kremsi yapısı, pürüzsüz dokusu ve kendine has lezzeti ile kısa süre içinde şöhreti tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Yani, "Maraş dondurması” olarak bilinen benzersiz formülü ve yoğun dokusu, yüzlerce yıllık bir Osmanlı geleneğinin sonucudur.

Süt, şeker, salep ve damla sakızı olmak üzere 4 temel bileşenden elde edilen Maraş dondurması, adından da anlayabileceğiniz üzere Kahramanmaraş’tan gelmektedir.

Mersin ilinin güneyindeki şehir, bahsedilen dört malzemeden ikisini sağlayan Ahir Dağı’nın eteklerinde bulunur. Sütü, dağlarda otlayan keçilerden alınır. Bu keçilerin aromatik otlardan oluşan beslenmesi, süte de farklı bir lezzet katmaktadır.

Salep ise, yine Ahir Dağı’nda yetişen özel bir tür orkideden yapılan bir un çeşididir. Kurutulan tohumlar ince bir toz haline getirildikten sonra, Maraş dondurmasına sihirli bir dokunuş katar. Nefis lezzetinin elde edilmesinde, aynı zamanda Sakız Adası’nda ve Çeşme’de yetişen damla sakızının da katkısı vardır.

Maraş Dondurması Nasıl Yapılır?

Maraş dondurmasının hazırlanması; keçi sütünün şekerle birlikte yavaş yavaş 90 dereceye kadar ısıtılmasıyla başlar. Damla sakızı şeker ile ince ince öğütülür ve ardından salep tozu karıştırılıp, bir miktar sütte eritilir.

Bu karışım, daha sonra istenen yoğunluk seviyesine ulaşana kadar sürekli çırpılan ılık süte geri eklenir. Ardından, oda sıcaklığına gelene kadar soğutulur. Artık, bir dondurma makinesine geçebilir ya da bir dondurucuya yerleştirilebilir.

Maraş dondurması, erimeye karşı dayanıklı olduğu için klasik dondurma tezgahlarında külahta servis edilmektedir. Dondurma ustaları, dondurmayı müşterilerin külahlarından çekerek onlara şakalar da yapar. Daha lüks bir servis şekli olarak; dondurma dilimler halinde kesilerek üzerinde fıstık, tarçın, meyve ve çikolata gibi malzemelerle birlikte tabakta servis edilebilir.

Maraş Dondurması Özel Bir Geleneğin Ürünüdür

Son olarak, Maraş dondurmasını bu kadar özel ve popüler yapan, bir gösteriyi de kapsayan sunumudur. Dondurma ustası, Maraş’ın yöresel kıyafetini giyer. Ve siparişinizi teslim almanız, büyük olasılıkla biraz zaman alacaktır. Ve, onları duymamanız da neredeyse imkansızdır. Etrafında toplanan kalabalığı göreceğinizden emin olabilirsiniz. Bir çubuk üzerinden servis edilen dondurmayı yakalamanız neredeyse imkansızdır.

Satıcı, siz hevesle dondurmanızı yakalamaya çalışırken ve başarısız olurken, dondurmayı külahtan külaha atlatarak sizi kandırır. Bu performans, bir geleneğin dışında, Maraş dondurmasının ne kadar güçlü olduğunu kanıtlamak için de gerçekleştirilmektedir. Yani, dondurmanızı gerçekten istiyorsanız hızlı olmalısınız!

Evde Maraş Dondurması Nasıl Yapılır?

Maraş dondurmasının kendine has özelliklerinden yukarıda bahsetmiştik. Ahir Dağı’nda otlanan keçilerin sütünden ve yine Ahir Dağı’ndan toplanan özel çiçeklerden elde edilen salep tozundan yapılması, onun en karakteristik özelliğidir. Ayrıca, damla sakızı ölçüsünü tutturmak da ayrı bir ustalık işidir.

Yine de, sıcak bir yaz gününde nefis bir lezzet ile serinlemek isterseniz, bir benzerini evde yapabilirsiniz.

Malzemeler

·3 gram damla sakızı

·65 gram salep karışımı

·3 bardak keçi sütü

·1 bardak taze krema

·160 gram pudra şeker

·Üzeri için Antep fıstığı ya da tarçın

Yapılışı

·Başlamadan önce, damla sakızını dondurucuda 15 dakika bekletin.

·Çıkardıktan sonra, bir tutam toz şekerle birlikte havanda ezin.

·Yarım bardak sütün içinde salebi eritin.

·Sütü büyük bir tencereye alın ve üzerine kalan sütü ve kremayı ilave edin.

·Tencerenin altını düşük-orta ateşte açın.

·Damla sakızını ekleyip karıştırın ve salep karışımını da ekleyin.

·Bir kepçe yardımıyla karışımdan biraz alın ve bir yüksekliğe kadar çıkardıktan sonra geri dökün.

·Bu adımı, 15-20 dakika boyunca, karışım yoğunlaşana kadar tekrarlayın.

·Şimdi, karışımı tencereden alın ve bir kaseye aktarın.

·Üzerini streç film ile örtüp buzdolabında soğumaya bırakın.

·Soğuduktan sonra, bir dondurma makinesine koyabilir ya da bir gece dondurucuda bekletebilirsiniz.

·Servis yapmadan 5 dakika önce dondurucudan çıkarın ve ince dilimler halinde dilimleyin.

·Üzerini tarçın ve toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun…

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.