Canan Karatay Öneriyor: Kahvaltıda Ekmek Yerine Ceviz Tüketin!

03-04-2021 20:32
Canan Karatay Öneriyor: Kahvaltıda Ekmek Yerine Ceviz Tüketin!

"Ama besin piramidinin en büyük kısmı bu”. İnsanlar, tahıl içermeyen beslenme tarzıyla tanıştıklarında, en çok sorulan ilk sorulardan biri, "Neden ekmek yok” sorusu oluyor.

Ekmek yemiyorsanız, muhtemelen size bir gıda grubunu tamamen ihmal ettiğiniz ve bunun besin eksikliğine neden olacağı için korkunç bir fikir olduğu söylendi.

Besin piramidi, bize kalorilerin çoğunu ekmek, makarna, pirinç ve diğer tahıllardan gelmesi gerektiğini söyler. Ancak Canan Karatay gibi pek çok beslenme uzmanı, bunun tam tersini düşünüyor! Peki, ekmek ve tahıl grubundan gelen kalorilerin yerine ne koyabiliriz?

Prof. Dr. Canan Karatay, ekmeğe alternatifolarak Maraş cevizi, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri öneriyor. Akşam yemeğinde, canınız ekmek istiyorsa, onun yerine peynir ve ceviz ikilisini deneyebilirsiniz. Dünya üzerindeki en kaliteli cevizlerden biri olan Maraş cevizi, güçlü besin profili ile ekmek için sağlıklı yağlar içeren, çok doyurucu ve besleyici bir alternatif olabilir!

Fazla kilonuz varsa, sadece ekmek değil; pirinç, bulgur makarna ve pilav gibi diğer tahıl ürünlerinin tüketimini sınırlandırmak da en iyisidir. Fazla kilo, yüksek insülin seviyeleri anlamına gelir. Glisemik İndeksi yüksek bir besin olan ekmek, insülin seviyelerinde yarattığı ani dalgalanmalar nedeniyle, yedikten kısa bir süre sonra tekrar açlık hissetmenize neden olur.

Diyette Ekmek Yerine Ceviz Tüketmek

Ekmeğin mutfağımızdaki yeri çok büyük. Sabah kahvaltıda üzerinde bal-kaymakla, öğlen kaşarlı bir tostta, akşam da sulu yemeğin yanında derken gün içinde çok fazla ekmek tüketiyoruz. Durum böyle olunca, diyet yaparken ekmek yerine alternatifler de bir merak konusu oluyor.

Prof. Dr. Canan Karatay’ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi boşuna değil. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için, ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.

Ünlü profesör, kilo vermek daha doğrusu vücut yağlarından kurtulmak isteyenlere, kalp hastalarına, tansiyon problemi olanlara ve felç hastalarına ekmek yemeyi bırakmalarını öneriyor.

Günde Ne Kadar Ceviz Yemeli? 

Canan Karatay’ın kan yağları da dahil vücut yağlarından kurtulmak isteyenlere, kahvaltıda tereyağlı omlet, yanında beyaz peynir ve bir de cevizi öneriyor. Ekmek yerine ceviz tüketmek, sağlıklı yağ ve omega-3 alımını arttırmanın da harika bir yoludur. Peki, ne kadar ceviz?

Ekmek, aldatıcı ve boş kaloridir. Bu kaloriyi yakmadığımız için, karaciğer yağlanması ve insülin direnci de kaçınılmaz olur. Onun yerine, sabah kahvaltısında 2 tam Maraş cevizi tüketmek, hem daha uzun süre tok hissetmek hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermek için idealdir. Ceviz, sağlıklı bir besin olsa da, kalori kısıtlaması yapılıyorsa, porsiyon kontrolüne dikkat etmek de önemlidir.

Ceviz Sağlıklı Yağ Kaynağıdır

Cevizin içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, sağlık için hayati bir öneme sahiptir. Maraş cevizi, aynı zamanda önemli mineraller yönünden de zengindir.

Ceviz, yağ değerinin yüksek olması nedeniyle uzun yıllar boyunca diyetisyenler tarafından kilo aldırdığı gerekçesiyle diyet listelerinden çıkarıldı. Ancak, ceviz yağı çok önemlidir. Ayrıca; iyi bir potasyum, fosfor ve selenyum kaynağıdır.

Prof. Dr. Canan Karatay ayrıca, ülkemizin bir ceviz, fındık ve badem ülkesi olduğunu kaju gibi ithal kuruyemişler yerine Maraş cevizi, yine Maraş fındığı ve Giresun’un fındığının tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ceviz, peynire çok yakışır. Fransa’da restoranlarda, yemeklerin sonunda hazmedici olarak kaşar peyniri, çedar peyniri gibi bir peynir getirilir ve peynirin içi ceviz doludur. Siz de, kahvaltıda peyniri ekmek yerine cevizle birlikte tüketebilirsiniz. Peynir seçiminde, eğer tansiyon hastası değilseniz light peynir yerine yağlı peynir tercih edebilirsiniz.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.