Çemen Otu: Faydaları ve Etkileri

05-05-2021 13:02
Çemen Otu: Faydaları ve Etkileri

Çemen otu, soya aile aynı ailede bulunan bir bitkidir. Taze ve kurutulmuş olarak tohumları, yaprakları, dalları baharat, lezzetlendirici ve takviye olarak kullanılır. Türkiye’de ise en çok Kayseri’de pastırmaüretiminde kullanılmaktadır. Çemen otunun faydaları hakkında daha fazla araştırma gerekli olsa da, bazı araştırmacılar çeşitli sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir. Çemen otu, aşağıdaki riskleri azaltmaya yardımcı olabilir:

·Kanser

·Şeker hastalığı

·Obezite

·Yüksek tansiyon

·Kolesterol

·Kalp hastalıkları

·Viral ve bakteriyel enfeksiyonları

·iltihaplanma

Bununla birlikte, çemen otu tüketmek, hamilelikte rahim kasılmalarına neden olabilir. Ayrıca, bazı kişilerde ishal ve şişkinlik gibi bazı semptomlara neden olabilir.

Çemen Otu Kullanımı

Çemen otu, hem geleneksel Hint hem de alternatif Çin tıbbında kökleri olan ve tedavi amaçlı kullanılan en eski bitkilerden biridir. Aşağıdakilerde dahil olmak üzere birçok yaygın kullanım alanı vardır:

·Çaylar

·Çeşni ve baharat karışımları

·Makyaj malzemeleri

·Akçaağaç şurubu ürünleri

·Sabun

Çemen Otu Besin Profili

Çemen otu, birçok temel besin maddesi içerir. Bunlar, onu güçlü bir antioksidan yapmasına yardımcı olur. Bu besin maddeleri arasında aşağıdakiler yer alır:

·A vitamini

·B vitamini

·D vitamini

·Biotin

·Kolin

·Demir

·Lif

Çemen Otu Sağlık Yararları

Şu anda, çemen otunun tıbbi kullanımının faydaları ile ilgili bilimsel kanıtlar yeterli değildir. Ancak, insanlar, çeşitli koşulların tedavisinde binlerce yıldır çemen otunu kullanmaktadır.

·Kabızlık, gastrit ve iştahsızlık sorunları

·Anne sütü üretimi

·Şeker hastalığı

·Ağrılı adet kanaması

·Düşük libido

·Çemen otu testosteron seviyelerini arttırır

·Menopoz

·Obezite

·Yüksek tansiyon

·Solunum problemleri

·Egzersiz performansı düşüklüğü

·Ülser

·Açık yaralar

·Kas ağrısı

·Baş ağrısı

·Migren ağrısı

·Doğum sancıları

Diğer faydalarının yanı sıra, bazı araştırmalar çemen otunun sağlık yararları arasında aşağıdakileri de göstermektedir:

Şeker Hastalığı Riskini Azaltır

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, çemen otunun içerdiği bitkisel bileşiklerin, diyabet karşıtı özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu özelliği; insülin hassasiyetini iyileştirici, mide boşalmasını geciktirici ve bağırsak glikoz emilimini azaltıcı etkilerinden kaynaklanabilir.

Annelerde Süt Üretimini Arttırır

Çemen otu, anne sütü üretimini arttırmak ve süt akışını kolaylaştırmak için önerilen doğal takviyelerden biridir. Alternatif Uzak Doğu tıbbında, bu amaç için çok uzun bir zamandır kullanılmaktadır. 25 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada; 14 gün boyunca günde 3 fincan çemen otuçayı içmenin, ilk haftalara göre süt hacminde bir artış olduğu görülmüştür.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

İştahı bastırıcı ve tokluk hissini arttırıcı özellikleri ile çemen otu, aşırı yeme isteğini azaltma ve kilo kaybına katkı sağlayabilir. Aşırı kilolu Koreli kadınlar özerinde yapılan bir çalışmada:

·Öğle yemeğinden önce çemen otu çayı içmenin, daha az açlık hissettiği ve daha uzun süre tokluk hissettiği görülmüştür.

Lif içeriği nedeniyle, çemen otu tokluk hissini arttırabilir.

Sperm Sayısını Arttırır

Çemen otu, düşük testosteron ve sperm seviyelerinin artmasına yardımcı olabilir. 50 erkek üzerinde 12 hafta boyunca devam eden bir çalışmada, çemen otunun, katılımcıların %85’inde sperm sayısında artış sağladığı görülmüştür. Sonuçlar ayrıca, zihinsel uyanıklığı arttırdığını ve ruh halini iyileştirdiğini de göstermiştir.

İltihaplanmayı Azaltır

Çemen otundaki önemli antioksidan seviyeleri, bir iltihaplanma karşıtı ajan olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Bir araştırmanın sonuçları, çemen otu tohumlarındaki yüksek antioksidan flavonoid içeriğinin iltihabı azaltabileceğini göstermektedir.

Kalp Hastalığı ve Tansiyon Riskini Azaltır

Çemen otu, kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu da kalp rahatsızlıkları geliştirme riskini azaltabilir ve kalp sağlığını iyileştirebilir. Çemen otu, %48 oranında lif içerir. Bu liflerin sindirimi çok zordur ve bağırsaklarda şekeri sindirmeyi zorlaştıran yapışkan bir jel oluşturur.

%100 Dana etinden en hijyenik koşullarda üretilen Kayseri Pastırması, etin en güzel yerinden ve özel çemenle yapılır. Çemenin faydalarından yararlanabileceğiniz bu geleneksel lezzeti satın almak için tıklayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.