Ceviz Kolesterole İyi Gelir Mi?

22-04-2021 13:09
Ceviz Kolesterole İyi Gelir Mi?

Ceviz; E vitamini, folat ve sağlıklı yağlar ile doludur. Kalorisi yüksek olsa da, kilo almanıza neden olmaz. Amerika’da yapılan bir araştırmada; günlük olarak ceviz yemenin, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabileceği gösterildi!

Her Gün 1 Avuç Ceviz Denemeye Değer!

Ceviz, sağlıklı ve potansiyel olarak masum bir atıştırmalıktır. Amerika’da, cevizin kolesterol ve kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi için 112 kişi üzerinde bir çalışma yapıldı.

Çalışmada, katılımcılar iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da, her gün yemeleri için 50 gram ceviz verildi. Her iki gruptan da yediklerini kaydetmesi ve bir gruptaki katılımcılardan her gün 350 kalori daha az alması istendi. Her iki grup da 6 ay boyunca her gün ceviz yemeye devam etti.

Araştırma sonunda, katılımcıların kötü kolesterol (LDL) ve toplam kolesterol seviyelerinin önemli ölçüde düştüğü bulundu. Ayrıca, günün geri kalanında alınan kalori azaltılsa da azaltılmasa da, kilolarının sabit kaldığı görüldü. Ayrıca, ceviz yerken, genel beslenmeleri daha sağlıklı olma eğilimindeydi. Bu ve benzer birkaç araştırma, ceviz yemenin kolesterol problemi olan kişiler için faydalı olabileceği konusunda umut vericidir!

Cevizin Sağlıklı Yağ Profili

Uzmanlar, cevizin kalp sağlığının iyileşmesindeki katkısını destekleyen kanıtlar bulmaya devam ediyor. Yapılan çalışmalar; düzenli olarak ceviz tüketmenin;

·Toplam kolesterol

·Kötü kolesterol

·Trigliserit ve

·Kalp hastalıkları ile bağlantılı Apoprotein B seviyelerinde bir düşüş sağladığını göstermektedir.

Bununla birlikte, ceviz yemenin vücut artışına neden olabileceği ile ilgili bir sonuca varılmamıştır. Bu nedenle, porsiyon boyutunda aşırıya kaçmadan güvenle tüketilebilir.

Cevizin bitki sterolleri açısından zengin profili, vücudun kolesterolü emmesini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca; içeriğindeki polifenol ve tokoferol gibi antioksidanlar ile, iltihaplanma karşıtı aktiviteleri teşvik edebilir. Günlük olarak ceviz tüketmek; kiloyu ve tansiyonu olumsuz etkilemeden kan yağı profilini iyileştirebilir.

Yüksek kolesterol seviyeleri, özellikle LDL kolesterol; felç, kalp hastalıkları ve diğer sağlık koşulları riskini artırır.

Ceviz ve Kalp Sağlığı

 

Yüksek miktarda omega-3 yağ asidi ve faydalı bitkisel bileşiklerin varlığından dolayı, ceviz, kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar göstermektedir. Omega-3 yağ asidi; kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini hafifçe düşürür.

Diğer kuruyemişlerle kıyaslandığında ceviz, daha yüksek oranda omega-3 yağ asidi içerir. Ceviz, kalp dostu omega-3 yağ asidine ek olarak; B ve E vitaminleri, mineraller ve lif dahil çeşitli bitkisel bileşenler de içermektedir.

Ceviz Yiyerek Kolesterolünüzü Düşürün!

Yapılan birçok araştırma; cevizin kolesterol düşürücü etkilerinden yararlanmak için her gün düzenli olarak 1 avuç tüketmeniz gerektiğini göstermektedir. Bunu yapmak, koroner kalp hastalığı riskini de azaltabilir. 2002’de yapılan bir araştırmada, ceviz gibi kabuklu yemişlerin ani kalp krizine bağlı ölüm riskini azalttığı sonucuna da varılmıştır. Düzenli tüketmenin, inme ve atardamar tıkanması riskini azaltabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Ceviz Sperm Kalitesini Arttırıyor!

Ceviz tüketmekten fayda görebileceğiniz tek şey kolesterol seviyeleri ve kalp sağlığınız değildir. Bir çalışmada, ceviz tüketiminin sperm sağlığını iyileştirebileceği görülmüşütr.

Yaşları 21-35 arasında değişen 117 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada; bir grup 3 ay boyunca 75 gram ceviz tüketmiş ve diğer grup ceviz tüketiminden kaçınmıştır.

Çalışmanın sonunda; ceviz tüketen gruptaki erkeklerin;

·Sperm canlılığı

·Sperm morfolojisi

·Sperm hareketliliğinde önemli ölçüde daha yüksek seviyelere sahip olduğu görüldü.

Ancak bu çalışma, ceviz yemenin doğurganlık sorununa fayda sağlayıp sağlamadığını söylemek için yeterli değildir.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.