Çikolata Kisti Olanlar Nasıl Beslenmeli?

05-05-2021 09:26
Çikolata Kisti Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Çikolata kisti; rahim zarını andıran dokunun rahim dışında büyüyerek ağrılı semptomlara neden olduğu bir durumdur. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, belirli bir beslenme tarzının uygulanması semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Vücutta iltihaplanmaya neden olan ve östrojen üretimini artıran yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, çikolata kistine bağlı ağrılı semptomlarının üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Bu yazıda, çikolata kisti ve beslenme arasındaki ilişkiye, hangi yiyeceklerin iyi geldiğine ve nelerden kaçınmanız gerektiğine bakacağız!

Çikolata Kisti ve Beslenme Arasındaki İlişki

Çikolata kisti ve besinler arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bununla birlikte, bazı insanlar belirli yiyecekleri yemenin semptomlarını tetikleme veya hafifletme eğiliminde olduğunu belirtmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma;

·Daha fazla sebze ve omega-3 yağ asitleri yiyen kadınların çikolata kisti belirtilerinden daha fazla korunduğunu,

·kırmızı et, trans yağ ve kahve tüketenlerin ise ters etki yaşayabileceğini öne sürmüştür.

Başka bir çalışmada, sağlıklı beslenmenin çikolata kisti gelişmesini ve belki de kötüleşmesini önleyebileceği belirtilmiştir. Bu beslenme tarzının içerdiği besinler şöyledir:

·Sebze ve meyveler

·Tam tahıllar

·Omega-3 yağ asitleri

Çikolata kistini önlemek mümkün değildir. Ancak, uzmanlara göre; östrojen seviyelerini artıran gıdalardan ve kimyasallardan kaçınarak çikolata kisti geliştirme riskini azaltabilirler. Bu maddeler arasında kafein ve alkol bulunur. Bununla birlikte, beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin çikolata kistini tedavi etmeyeceğini, ancak belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini kabul etmek önemlidir.

Yiyeceklerin semptomlar üzerinde bir etkisi olup olmadığını görmek için, çikolata kistiniz varsa, bir yemek günlüğü tutabilirsiniz. Gün boyunca yediğiniz her şeyi ve yaşadığınız semptomları not almanız önemlidir.

Çikolata Kisti İçin Beslenme

Çikolata kisti olan bir kişi, iltihaplanmaya neden olan veya östrojen seviyelerini yükselten yiyecekleri azaltmayı düşünebilir. Bol miktarda sebze, meyve ve tam tahıllar tüketmek faydalı olabilir. Bitkisel protein kaynakları, yağsız etler ve sağlıklı yağlar eklemek de faydalı olabilir. Aşağıdakiler dahil birçok gıdada sağlıklı yağlar bulunur:

·Avokado

·Zeytinyağı

·Zeytin

·Somon ve yağlı balıklar

·Ceviz, badem gibi kuruyemişler

Çikolata kisti varsa, östrojen seviyelerini arttırabileceğinden kafein ve alkol alımını azaltmak da önemlidir. Balık yemiyorsanız, takviyeleri kullanarak omega-3 yağ asitlerini diyete katmak mümkündür.

Lif alımını arttırmak da faydalıdır. Lif, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır ve östrojen seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bol miktarda vitamin ve mineral sağlamanın yanı sıra, taze lif kaynakları yemek, iltihabı azaltabilecek vitaminler, mineraller ve antioksidanlar da içerir.

Çikolata Kisti ve Glütensiz Beslenme

Çikolata kisti olanlara yardımcı olabilecek bazı özel beslenme tarzlarından biri, glütensiz beslenmedir. Glütensiz beslenme, son yıllarda popüler bir yaşam tarzı haline geldi. Bu beslenme tarzının çölyak hastaları dışında etkili olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

Ancak, 2012 yılında 156 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada; katılımcıların %75’inin 1 yıl boyunca glütensiz beslendiklerinde, çikolata kisti ağrılarında bir azalma olduğu görülmüştür.

FODMAP Diyeti ve Çikolata Kisti

FODMAP diyeti, belirli karbonhidratları tüketmemeyi içerir. Amacı, mide-bağırsak sisteminin iyileşmesini sağlamaktadır.

Bu yiyecekler elendikten sonra, vücudun bunları nasıl tolere ettiğini görmek için belirli yiyecekleri yavaşça yeniden sunabilir. Bu tür bir diyet, bazı insanlar için zor olabilir, çünkü aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda gıda türünü diyetlerinden çıkarmayı içerir:

·Süt ve süt ürünleri

·Glüten içeren yiyecekler

·İşlenmiş gıdalar

·İlave şeker

Belirli yiyecekleri diyetten çıkardıktan sonra iyileşip iyileşmediklerini veya bir şeyi yeniden başlattıktan sonra daha kötüye gidip gitmediklerini görmek için bir yiyecek günlüğündeki semptomları izlemek iyi bir fikirdir.

Bu tür bir diyetle başarı için hazırlık çok önemlidir. Her öğünü planlamak, alışveriş yapmak ve önceden hazırlamak, ilerlemeyi çok daha kolay hale getirebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.