Dondurma Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 9 Gerçek

02-04-2021 11:15
Dondurma Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 9 Gerçek

Yaz kapımızın önünde! Bu; sıcak hava, deniz, kum, güneş ve tabi ki dondurma anlamına geliyor. Muhtemelen, yaz geldiğinde günde en az bir kez dondurma yiyor olacaksınız. Çünkü, sıcaktan bunalmak istemezsiniz. Peki, bu klasik yaz lezzeti hakkında gerçekten ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte, herkesin dondurma hakkında bilmesi gereken 9 şey!

1.Türkiye’de Yılda Kişi Başına 4.6 Litre Dondurma Tüketiliyor

Yapılan bir araştırma, Türkiye’de yılda kişi başına 4.6 litre dondurma tüketildiğini gösterdi.

1980’li yıllarla teknolojideki gelişimlerle hem dondurmaya ulaşım hem de artan ondurma çeşitliliği sayesinde 2000’li yıllardan bu yana yıllık tüketilen dondurma miktarı da neredeyse 10 kat yükseldi.

Dondurma tüketiminde Avrupa’da birinci sırayı İsveç alıyor. Yıl içerisinde İsveçliler, kişi başı 10 lt civarında dondurma tüketiyor. Türk insanı ise en çok yaz aylarında dondurma tüketiyor.

2. Çocuklar İçin İyi Bir Kalsiyum Kaynağıdır

Kalsiyum, çocuk gelişiminde en önemli minerallerden biridir. Sağlıklı kemik ve diş gelişimi için vazgeçilmezdir. Peki, çocuğunuzun daha fazla kalsiyum almasını nasıl sağlarsınız? İlk aklınıza gelen süt mü oluyor?

Süt, çocuğunuzun kalsiyum alımını arttırmanın en iyi yollarından biri olsa da, dondurma da en az onun kadar iyi olabilir. 2-3 top dondurma, henüz gelişmekte olan çocuğunuzun günlük alması gereken 700 mg kalsiyum miktarı hedefine kolayca yaklaşmasını sağlayacaktır.

3. Bademcik Ameliyatından Sonra Dondurma Yenir

Bademcik ameliyatı, çocukluk çağında en çok uygulanan işlemlerden biridir. Ve, ameliyattan sonra ağrı gibi bazı sorunları da beraberinde getirir. Ameliyat sonrası dönemde, çocuklar yiyecek ve sıvı alımını azaltır. Bu da, uzun süreli iyileşmeye neden olabilir.

Bir tedavi şekli olarak bademcik ameliyatı sonrası dondurma tüketimi; soğumanın etkisiyle ağrının azalmasına, oral aneljezik kullanımının azaltılmasına ve ameliyat sonrası daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.

4. Maraş Dondurması Yapımında Salep Kullanılır

Kıvam ve lezzet açısından Maraş dondurması, dünyadaki diğer dondurmalardan oldukça farklıdır. Çiğnenebilir dokusunu sağlayan salep ilavesi, ona elastik bir kütle halini veren özel malzemelerinden biridir.

Orkide ailesine ait bir tür çiçeğin toprak altındaki yumrularının toz haline getirilmesi ile hazırlanan salep, bu özelliği ile nişasta benzeri bileşikler içermektedir.

5. Maraş Dondurması Erimez

 

Maraş dondurmasının "kesme dondurma”, "dövme dondurma” gibi isimlerle anılması tesadüf değil. Gerçek dondurma olarak bilinen Maraş dondurmasının en ilginç özelliklerinden biri erimemesidir. Sakız gibi gerilmesinin ve neredeyse çiğnenebilir kıvamda olmasının sırrı kullanılan malzemelerindedir.

Normal dondurmalardan daha yüksek oranda salep içermesi, ona güçlü ve yapıştırıcı bir doku sağlamaktadır. Öyle ki, Maraş dondurmasının çatal ve bıçakla servis edildiğini bile görebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde kolayca erimemesinin nedeni de budur.

6. Gerçek Dondurma Keçi Sütüyle Yapılır

Türkiye’de dondurmanın başkenti Kahramanmaraş ilimizdir. Dünyaca ünlü bir markaya dönüşen Maraş dondurmasının lezzetinin sırrı ise dağlarda yetişen keçilerin sütüyle yapılmasından gelmektedir.

Keçi sütü, inek sütüne göre daha sağlıklıdır. Aslında, bilinen en eski süper gıdalardan biridir. Yapılan çalışmalar, keçi sütünün binlerce yıldır tüketildiğini göstermektedir. Yumuşak ve doğal besleyiciliği ile keçi sütünün tadını çıkarmanın en kolay yolu, keçi sütlü bir top Maraş dondurmasının tadını çıkarmaktır.

7. Temmuz Ayının 3. Pazarı Dünya Dondurma Günüdür

Her yıl Temmuz ayının 3. Pazar günü Dünya Dondurma Günü olarak kutlanmaktadır. 1980’li yıllarda Amerika’da sadece bir kez kutlanmasına karar verildikten sonra, her yıl gelenekselleşen ulusal bir gün haline geldikten sonra, bir gelenek haline gelerek 2000’li yıllarda tüm dünyaya yayılmıştır.

8. Dondurma Külahı 19.Yüzyılda Keşfedildi

İlk dondurma külahı, 1896 yılında Amerika’da üretildi. 19.yüzyılın sonlarında İtalya’dan göç eden İtalyan dondurma ustası, ilk külahını New York’a geldikten sonra üretti. 20.yüzyılın başında ise dondurma külahının patenti kendisine verildi.

9. En Sağlıklı Tatlıdır

Diyet yapanların en çok şikayet ettiği şey, tatlılara veda etmeleridir. Peki, diyet yaparken de dondurma yiyebileceğinizi biliyor muydunuz? Tabi, burada glikoz içermeyen gerçek dondurmadan bahsediyoruz. Kesme dondurma, yani gerçek Maraş dondurması; keçi sütü ile yapılması ve glikoz içermemesi ile normal dondurmalardan çok daha farklı bir besin profiline sahiptir.

Pek çok besin maddesi içerir, laktoz içeriği daha düşüktür ve 1 top Maraş dondurması yalnızca 58 kalori içerir.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.