Hurma Kilo Verdirir Mi?

05-05-2021 08:43
Hurma Kilo Verdirir Mi?

Hurma, çok besleyici bir besindir ve bazı insanlar, kilo vermeye yardımcı olabileceğini söylemektedir. Ancak, bu iddiayı destekleyebilecek bilimsel kanıtların sayısı oldukça azdır.

Yapılan bazı çalışmalardan elde edilen veriler, hurma tüketmenin kilo vermek isteyen kişiler için faydalı olabileceğini göstermektedir. Ancak, hurmanın bu faydaya sahip olduğunun kanıtlanabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu yazıda, hurmanın sağlık yararları, içerdiği besin maddeleri ve kilo vermeye katkı sağlayıp sağlayamayacağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz!

Hurma Yemek Kilo Verdirir Mi?

Hurmanın kilo verme üzerindeki etkilerini araştıran çalışmaların sayısı oldukça azdır.

Bir çalışmada; obeziteyi önlemenin birinci yolunun, pankreasın ürettiği bir enzimi içerdiği belirtilmektedir. Çalışmada, birçok hurma özü test edilerek bu enzimleri baskıladığı bulunmuştur.

2020 yılında yapılan bir araştırmada ise; günde 3 adet hurma yemenin, Beden Kitle İndeksi’nde bir artışa neden olmadığı bulunmuştur. Bu nedenle, kilo alma korkusu olmadan az sayıda hurma diyete dahil edilebilir.

Hurma, şeker değeri yüksek olmasına rağmen Glisemik İndeksi düşük olduğundan, sofra şekeri içeren yiyeceklere göre kan şekeri seviyeleri üzerinde daha düşük bir etkiye sahiptir.

Diğer araştırmalarda, yüksek yağlı ve Glisemik İndeksiyüksek besinleri birleştiren bir beslenme programının kilo alımına neden olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, tatlı seven kişiler, diğer şekerli yiyecekleri hurma ile değiştirerek fayda sağlayabilir.

Hurma Kalorisi ve Besin Değeri

Aşağıda, yaklaşık 4 adet hurmaya denk gelen 100 gramlık bir porsiyon için kalori ve besin değeri bilgileri verilmiştir:

·Kalori: 277 kalori

·Protein: 2 gram

·Karbonhidrat: 75 gram

·Lif: 7 gram

·Yağ: 0.15 gram

·Magnezyum: 54 mg

·Potasyum: 696 mg

·Manganez: 0.3 gram

·Bakır: 0.3 gram

·B6 vitamini: 0.25 mg

2000 kalori alımına dayalı bir diyete göre, bu porsiyon miktarı günlük önerilen kalori miktarının ortalama %14’üne denk gelmektedir. Ayrıca; günlük karbonhidrat ihtiyacının %27’sini, günlük lif ihtiyacının %24’ünü ve günlük protein ihtiyacının %4’ünü karşılar. Ayrıca, yetişkinler için önerilen günlük potasyum ihtiyacının %15’ini karşılayabilir. Çalışmalar, hurmanın aşağıdakileri içerdiğini de göstermektedir:

·Enzimler

·Fenolik asit

·Karotenoid

Bu besin maddeleri, vücutta biyokimyasal reaksiyonlar, hastalıklara karşı koruma ve vücutta çeşitli fonksiyonlarda rol oynamaları ile önemlidir.

Hurmanın Sağlık Faydaları Nelerdir?

Hurma yemek, bir dizi sağlık yararı ile ilişkilendirilir. Onlardan bazıları şöyledir:

-Alzheimer Belirtilerini Azaltabilir

Alzheimer hastalığı, hafızayı ve düşünme yeteneğini etkileyen bir durum olan demansın en yaygın nedenidir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada; hurma içeren bir besin takviyesinin, genetik olarak Alzheimer hastalığına yatkın olan farelerde iyileştirici bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Çalışma ile araştırmacılar, hurmanın bu hastalık riskini azaltabileceği ve ilerlemesini yavaşlatabileceği sonucuna vardı.

-Kolesterolü İyileştirir

Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. Bir çalışmada, günde 3 hurma yemenin kolesterol üzerindeki etkileri araştırılmıştır.

Sonuçlar, hurma yiyen katılımcıların daha yüksek seviyelerde iyi kolesterol içerdiğini ve bunun da zararlı kolesterol tipini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, katılımcıların daha düşük toplam kolesterol seviyelerine ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip oldukları bulunmuştur.

-İltihaplanmayı Azaltır

Bir çalışmada, iltihaplanmayı azaltan yiyecekler tüketmenin, kronik hastalık riskini azaltabileceği öne sürülmüştür.

Hurmanın tohumlarının iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu görüldükten sonra, düzenli olarak hurma yemenin; bağışıklığı güçlendirebileceği ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

-Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Hurma, kanserle mücadele etmeye ve önlenmesine yardımcı olabilir. Bir araştırmada; hurmanın karaciğer fonksiyonlarını iyileştirebileceği ve karaciğer kanserini baskılayabileceği bulunmuştur.

Diğer araştırmalar, hurma gibi kuru meyvelerin sindirim sistemi kanserlerini önlemeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir.

Hurma Diyete Nasıl Eklenir?

Hurma, günlük beslenme programınıza farklı şekillerde eklenebilir:

·Kahvaltıda: Yulaf kasesi, granola ve mısır gevreği

·Salatalar: Taze meyve ve sebze salatalarına hurma eklenebilir

·Ara Öğün: Tek başına hurma yenebilir ya da arasına fıstık ezmesi sürerek yenilebilir

·Ana Öğün: Hurmalar çorbalara ve güveç yemeklerine eklenebilir

·Smoothie: Yoğurt, muz ve diğer meyvelerle birlikte hurmanın dahil olduğu bir smoothie hazırlanabilir.

·Tatlılar: Badem ezmesi ile doldurduğunuz hurmayı, yanında çilekle birlikte servis edebilirsiniz.

·Hurmalı Enerji Topları: Şekersiz Hindistan cevizi, kırılmış ceviz ve hurmaları bir mutfak robotunda karıştırdıktan sonra, biraz vanilya ekleyip top haline getirin ve soğutup servis edin.

·Şeker Alternatifi Olarak Hurma: Hurmayı püre haline getirin ve tatlılarda rafine şeker yerine kullanın.

Hurma satın almak için tıklayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.