Keçi Sütü mü İnek Sütü Mü Daha Sağlıklı?

02-04-2021 11:32
Keçi Sütü mü İnek Sütü Mü Daha Sağlıklı?

Muhtemelen keçi sütünden yapılmış peynirlere aşinasınızdır. Peki, onu içmeyi hiç dediniz mi? Şişkinliğe neden olan inek sütü yerine keçi sütünü denemek ilginizi çekebilir. Keçi sütü, inek sütü içeren tariflere kolayca dahil edilebilir. Ve, bir dizi değerli besin maddesi içerir.

Ayrıca, bazı ek sağlık yararlarına da sahiptir. Ayrıca, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sindirimi desteklemek için ideal bir seçim olabilir. Peki, inek sütü ve keçi sütü arasındaki fark nedir? Keçi sütü daha sağlıklı bir seçim mi? Hangisini içmelisiniz? Bu yazıda, keçi sütünün besin değeri ve inek sütü ile karşılaştırıldığında keçi sütü hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz!

Keçi Sütü ile İnek Sütü Arasındaki Fark

Süt; su, yağ, protein, laktoz ve bazı vitamin ve minerallerden oluşur. Süt çeşitleri, makro besinler açısından aynı olsa da, aslında inek sütü ve keçi sütü birbirinden oldukça farklıdır. Genel olarak, inek sütü ile karşılaştırıldığında, keçi sütü birçok benzersiz özelliği ile dikkat çekmektedir.

Batı toplumlarında inek sütü, yüzyıllar boyuna en çok tüketilen süt türü olmuştur. İnek sütü, dünya genelinde tüketiciler tarafından sağlıklı bir seçenek olarak görülmeye devam etse de; daha kolay sindirimi ile, sağlıklı beslenmenin trend olduğu günümüzde, keçi sütüne talep de giderek artmaktadır.

Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür. Bu da, vücudunuz tarafından kullanımını kolaylaştırmaktadır.

Sindiriminin inek sütüne göre daha rahat olduğu bilindiğinden, "keçi sütü laktoz içerir mi?” gibi sorular da doğmaktadır. Laktoz, süt ürünlerinin içerdiği laktoza alerjisi olan kişilerde şişkinliğe neden olabilecek bir tür şekerdir.

Ancak, keçi sütü de laktoz içerir. İnek sütüne göre daha düşük miktarlarda içerir ancak laktoz içermediğini söylemek doğru değildir. Yine de, moleküler yapısı nedeniyle sindirim sisteminiz için daha iyi bir seçim olabilir.

İnek sütü, her yerde bulunabilirlik ve uygun fiyat göz önünde bulundurulduğunda bu yarışı kazanır. Ancak, moleküler yapısı sayesinde sindirimi daha rahat olan keçi sütü, özellikle laktoz hassasiyeti olanlar için daha iyi olabilir.

Her ikisi de besin faydaları sunar ve her ikisi de sağlıklıdır. Ancak, süt içtiğinizde sindirim sisteminizde değişik şeyler oluyorsa, keçi sütü denemeye değer olabilir!

Keçi Sütü Besin Değeri

Keçi sütünün kalorisi ve besin profili de merak edilen bir diğer konudur. Aşağıda, bir bardak tam yağlı keçi sütü için belirtilen makro ve mikro besin değerleri verilmiştir:

·165 kalori içerir

·9 gram protein

·11 gram karbonhidrat

·10 gram yağ

·11 gram şeker içerir

·Lif içermez

Temel besin maddelerinin dışında, keçi sütünün içerdiği vitamin ve mineraller de etkileyicidir:

·Yüksek protein içeriğine sahiptir

·A vitamini kaynağıdır

·Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineraller içerir.

Keçi sütü içmek, A vitamini alımını arttırmanın harika bir yoludur. Çalışmalar, yeterli miktarda A vitamini alımının başta katarakt gibi göz problemleri olmak üzere; bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Keçi Sütünün Faydaları

Keçi sütü, yaşam tarzınıza bağlı olarak sağlık açısından çok çeşitli faydalar sunabilir:

·Sindirilebilir protein oranı yüksektir

Keçi sütünün protein değeri, inek sütü ya da diğer bitkisel sütlere göre daha yüksektir. Ayrıca, içerdiği proteinin daha sindirilebilir olması da özellikle ilgi çekicidir. Bu, içerdiği proteini vücudunuzun kullanmasının daha kolay olduğu anlamına da gelir.

·Süt alerjisi yaratmayabilir

Bazı kişiler, inek sütü içtiklerinde alerjik reaksiyon gösterir. Keçi sütü içtiğinde ise bu alerjilerinin tetiklenmediğini fark edebilir.

Bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada; inek sütüne alerjisi olan bebeklerin, keçi sütü içtiklerinde aynı reaksiyonları göstermedikleri görülmüştür. İnek sütüne bir alerjiniz varsa, keçi sütünün tüketimi konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. Süt alerjiniz varsa, doktorunuza danışmadan keçi sütü içmemelisiniz.

·Kolesterolü düşürebilir

Kolesterolü yüksek olan kişilerde, keçi sütü kolesterolü düşürmeye faydalı olabilir. Yapılan çalışmalar, keçi sütünün kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

İnek Sütüne Alerjisi Olan Bebekler, Keçi Sütü İçebilir Mi?

Keçi sütü, sindirimi daha kolay olsa da, pastörize edilmemişse bebekler için enfeksiyon riski taşıyabilir. Bebek maması ve inek sütüne alternatifler konusunda her zaman bebeğinizin doktoru ile konuşmak en iyisidir. İlk yılını doldurduktan sonra, doktorunuz bebeğinize keçi sütü önerebilir.

Çocuklar İçin Keçi Sütün En Lezzetli Hali: Maraş Dondurması

 

Çocuklar için keçi sütü tüketimi; daha düşük alerji riski, iyi yağ kalitesi, daha iyi bağırsak sağlığı ve bol bol prebiyotik anlamına gelir. Her biri, çocuk gelişiminde önemli maddelerdir.

Yüksek laktoz değeri ile alerji riski yüksek olan inek sütü ile karşılaştırıldığında, keçi sütü çocuklar için daha iyi bir seçenek olabilir.

Sindirimi daha kolay olan keçi sütü, çoklu doymamış yağ gibi kaliteli yağların iyi bir kaynağıdır. İyi yağlar, çocuğunuzun vücudu tarafından daha iyi emilip kullanılabilir. Sağlıklı yağlar, çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için şarttır. Keçi sütü, içerdiği prebiyotik ve probiyotikler ile çocuğunuzun bağırsak sağlığı için de iyi bir seçimdir.

Keçi peyniri, kahvaltıda iyi bir seçim olabilir. Onun tadından hoşlanmayan ya da peynir yemeyen çocuklar için ise, gerçek keçi sütünden yapılmış lezzetli bir Maraş dondurması önerilebilir. Zaten, Maraş dondurmasının lezzetinin en önemli sırlarından biri de keçi sütüdür. Buzdolabınızda Maraş dondurması stoğu yapmak, çocuğunuzu hem mutlu edecek hem de sağlığını destekleyecek bir seçimdir!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.