Kekik Balı Faydaları Nelerdir?

28-04-2021 11:22
Kekik Balı Faydaları Nelerdir?

Güçlü tadı ile tanınan kekik balının büyük eski uygarlıklar tarafından da kullanıldığını biliyor muydunuz? Aslında kekik balı; meyvemsi kokusu ve kahverengi rengi ile birçok tedavi edici özelliğe sahiptir.

Kekik balı, adından da anlayabileceğiniz gibi, kekik
bitkisinden elde edilen bir balı çeşididir. Lamiaceae olarak bilinen nane ailesinin
bir üyesidir. İnsanlık tarihi boyunca kekik, şifalı bir bitki olarak
kullanılmıştır:

 

  • ·Sümerliler, onu antiseptik özellikleri için
  • ·Ortaçağ’da MS hastalığı ve cüzzam gibi hastalıkların tedavisi için
  • ·Günümüzde hem bitkisel ilaçlarda hem de ilaç endüstrisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Bal arıları, kekik bitkisinin polenini toplayarak kekik balıoluşturmak için kullanır. Dağlık bölgelerde hasat edilen kekik balının birçok faydası vardır. Bununla birlikte, tüm özelliklerini koruyabilmesi için kuru ve havadar bir yerde saklanması gerekir.

Peki, kekik balının popülerliği nereden geliyor? Kekik balı faydaları nelerdir? Hamilelikte tüketilebilir mi? Şeker hastalarının tüketimine uygun mudur? Kekik balının mucizevi etkileri ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Kekik Balı Faydaları

Güçlü Antioksidan Özelliklere Sahiptir

Polonya’da yapılan ve 10 farklı bal türünün antioksidan özelliklerini karşılaştıran bir araştırmada; kekik balının diğer koyu renkli ballar arasında en yüksek antioksidan aktiviteye ve en yüksek polifenol seviyesine sahip olduğu bulunmuştur.

Antioksidanlar; serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Bu serbest radikallerin neden olduğu iltihaplanma; kalp hastalığı, çeşitli kanser türleri, diyabet, katarakt ve astım dahil olmak üzere çok sayıda hastalık ve durumun gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca, cildin erken yaşlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, serbest radikalleri temizleyici antioksidanlar, yaşlanma karşıtı bir beslenme için de harika bir seçimdir.

Kanser Önleyici Etkileri Vardır

Kanser, dünya çapında önde gelen bir ölüm nedenidir ve bu korkutucu hastalıktan kaynaklanan ölümlerin artmaya devam edeceği tahmin edilmektedir. Kanser riskini azaltmak için çok şey yapabilirsiniz! Kilo verebilir, egzersiz yapabilir, sigarayı bırakabilir, daha az alkol alabilir ve sağlıklı yiyecekler içeren bir beslenme tarzı uygulamaya başlayabilirsiniz.

Kanser karşıtı beslenmenin bir parçası olarak; şeker tüketimini azaltmak ve kekik balı gibi daha sağlıklı tatlandırıcı seçeneklere geçebilirsiniz. Kekik balı, sofra şekerine daha sağlıklı bir alternatif arayanlar için daha iyi bir seçim olmanın dışında, aynı zamanda kanser hücrelerinin canlılığını azalttığı da görülmüştür.

Doğal Bir Şifacıdır

Kekiğin aktif bileşenleri, güçlü bakteri, virüs ve mikrop karşıtı etkilere sahiptir. Bakterilerin yanı sıra, antibiyotiğe dirençli bakterileri de etkili bir şekilde inhibe etmektedir.

Bu nedenle kekik balı; yaralar, yanıklar, küçük sıyrıklar için harika bir doğal tedavi olabilir. Ayrıca, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı belirtilerini doğal olarak tedavi etmek için de tüketilebilir.

Gevşetir ve Rahatlatır

Kekik balı, yüksek D vitamini oranı ile bedeni ve zihni sakinleştirmek için harika bir baldır. Rahatlamak ve gevşemek için: yatmadan önce bir kaşık kekik balını bir fincan bitki çayı ile karıştırın. Bunu yapmak, stresi azaltmak ve dinlenmeyi teşvik ederek fiziksel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcı olabilir.

Kekik Balı Alerji Yapar Mı?

Alternatif tıpta bal, içerdiği polen nedeniyle alerjiye doğal çözüm olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Mevsimsel alerjilere doğal çözüm olarak balı önerenler; bal tüketmenin vücudun polene alışarak ona karşı bağışıklık kazanmaya yardımcı olacağını iddia etmektedir.

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, arılar tarafından toplanan polenin alerji karşıtı etkilere sahip olduğunu bulmuştur. Market raflarında bulunan bazı ballar, filtrelenmiştir ve polen oranı düşüktür. Kekik balı da dahil olmak üzere bazı ballar, alerji karşıtı etkiler gösterebilen polen için doğal olarak zengindir.

Örneğin kekik balı, diğer ballara göre çok daha yüksek seviyelerde "quercetin” içermektedir. Quercetin’in alerjik reaksiyonları azaltabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Bağışıklığı Destekler

Kekik balı, size sağlıklı miktarlarda A ve C vitaminleri ile demir, manganez ve bakır mineralleri sağlayan güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Kekik balı ayrıca, vücudun bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olan antioksidanlar açısından inanılmaz derecede zengindir.

Hamilelikte Kekik Balı

Bal, hamilelik sırasında güvenlidir. Ancak, mutlaka onaylı bir markadan gelmelidir. Önlem, tedavi etmekten daha iyidir. Bu nedenle, hamilelikte çiğ bal tüketmemek akıllıca olacaktır. Pastörize edilmiş ballar güvenle tüketilebilir.

Kekik Balı Şeker Hastalığına İyi Gelir Mi?

Kan şekeri seviyeleri çok sık olarak hızlı yükseliyorsa, sonunda hücreler arızalanabilir ve insülin verilen talimatlara uygun şekilde yanıt vermeyebilir. Bu da, zamanla tepki vermek için daha yüksek seviyede insüline ihtiyaç duymasına neden olur. Buna da insülin direnci adı verilir. İnsülin direnci; obezite, diyabet ve metabolik sendrom ile ilişkilendirilir. Mutlak insülin eksikliği, insülin iğnesi gerektiren Tip-1 diyabete neden olmaktadır.

  • Bir yemek kaşığı kekik balı, orta boy bir elma ile neredeyse aynı karbonhidrat değerine sahiptir.
Şeker hastaları, bal tüketiminin; şeker açısından zengin nişastalardan önemli ölçüde daha düşük bir kan şekeri tepkisi üreteceğinden emin olabilir. Neden mi?

Çünkü bal, yutulduktan sonra hızla emilir ve karaciğerde glikojene dönüşür. Böylece, kan şekeri seviyelerini düşürür. Bal, tam olarak doğru orana sahiptir. Bu da, onu hızlı glikojen salınımı için harika bir seçenek yapar.

Kan şekerinin düşmesi, insülin talebinin azalması anlamına gelir. Bal tüketiminin pankreastan daha az insülin üretilmesi ve salınmasına neden olmasının nedeni, balda bulunan bitkisel bileşikler ile ilgili olabilir.

Bal yemenin, yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren paketli atıştırmalıklarla kıyaslandığından, yutulduktan sonra daha az insülin salınımı ile sonuçlandığı bilinmektedir. Bu nedenle, bal tüketmek şeker hastaları için de güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, şeker ilavesi yapılmamış gerçek bal satın aldığınızdan emin olmanız son derece önemlidir. "Gerçek kekik balı nerede bulunur?” diye merak edenler için, Maraş Gurme’nin hoş kokulu ve şifalı cam kavanoz kekik balını deneyebilir!

Bknz: Kekik Balı

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.