Maraş Cevizi Besin Değeri ve Sağlık Yararları

01-05-2021 18:28
Maraş Cevizi Besin Değeri ve Sağlık Yararları

Maraş cevizi, atıştırmalık olarak veya tatlılar, salatalar ve ana yemeklerde kullanılmaktadır. Çünkü, harika bir lezzete ve gevrekliğe sahiptir. Maraş cevizi; iltihaplanma karşıtı bileşikler yönünden zengindir. Tüketildiğinde faydalı olmasını sağlayan üç temel bileşen vardır: antioksidanlar, çoklu doymamış yağ asitleri ve fenolik bileşikler. Maraş cevizi, aynı zamanda B vitamini, lif, protein, folat ve bir dizi farklı besin maddesi içerir.

Atıştırmalık olarak yediğinizde ya da tariflerde kullandığınızda, onun birçok potansiyel sağlık yararlarından da faydalanabilirsiniz. Peki, Maraş cevizi besin değeri, kalorisi ve sağlık için faydaları nelerdir?

Maraş Cevizi Besin Değeri

Protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller yönünden zengin Maraş cevizinin kalorisi ve besin değerleri aşağıdaki gibidir (28 gram için):

  • ·Kalori: 170
  • ·Protein: 7 gram
  • ·Yağ: 17 gram
  • ·Karbonhidrat: 3 gram
  • ·Lif: 2 gram

Temel besin maddelerine ek olarak;

  • ·Önerilen günlük magnezyum miktarının %15’ini
  • ·Önerilen günlük fosfor ihtiyacının %15’ini
  • ·Önerilen günlük potasyum ihtiyacının %5’ini
  • ·Önerilen günlük demir ihtiyacının %5’ini
  • ·Önerilen günlük çinko ihtiyacının %6’sını
  • ·Önerilen günlük manganez ihtiyacının %55’ini ve
  • ·Önerilen günlük selenyum ihtiyacının %8’ini karşılar.

Yüksek protein değeri; kilo vermeyi, kan şekeri seviyelerini düzenlemeyi ve tokluk hissini olumlu yönde etkilemektedir. Karbonhidrat değerinin düşük olması, kilo kontrolüne teşvik etmektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olması ile bağırsak hareketlerini de iyileştirir.

Maraş cevizi, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen maddeler olan iyi bir antioksidan kaynağı olarak da gösterilmektedir. Ayrıca, bir tür Omega-3 olan ALA da içerir. Düşük kalp hastalığı ve felç riski ile ilişkilendirilen ALA, vücut tarafından üretilemez. Bu nedenle, mutlaka dışarıdan alınmalıdır.

Maraş Cevizi Sağlık Yararları

-Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır

Uzmanların çoğu, Maraş cevizi de dahil olmak üzere, kuruyemiş tüketmenin kalp sağlığını iyileştirmede etkili olduğu konusunda hemfikir. Ceviz, bir kişinin genel kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından yüksektir.

Birçok çalışma, daha yüksek kuruyemiş tüketimi ile ani kalp ölümü, kalp krizi ve kalp hastalığı için daha düşük riskler arasında pozitif bir ilişki olduğunu tespit etmiştir.

-Kolesterol Seviyelerini İyileştirir

Fitosterol içeriği, vücutta kolesterol emilimini sınırlandırdığı için vücuda faydalıdır. Bu etkisi, düzenli tüketildiğinde kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Doktorlar, yüksek kolesterol seviyelerini kalp hastalığı için daha büyük risklerle ilişkilendirdiğinden, kolesterol seviyelerini düşük tutmak kalp sağlığı için çok önemlidir.

-Nörolojik Hastalıklara Karşı Korur

Maraş cevizi, polifenoller açısından zengindir. Bu polifenollerin, vücutta iltihaplanma karşıtı etki yaratma ve hücre hasarına neden olan serbest radikaller ile mücadele etme özellikleri vardır. Bu bileşikler, nörolojik hasara neden olan hastalıkların başlamasını ve ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu hastalıklar arasında, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları yer almaktadır.

-Karaciğer Kanseri Riskini Azaltabilir

Bir çalışmada; ceviz özlerine maruz kalan kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemede etkili olduğu bulunmuştur. Maraş cevizinin, diğer bazı kanser türlerinin yanı sıra, karaciğer kanserine karşı önleyici ve koruyucu etkileri olabileceği de düşünülmektedir.

Sonuç Olarak…

Tekli doymamış yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan Maraş Cevizi; kronik ve nörolojik hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek iltihaplanma karşıtı özelliklere sahip doğal bir atıştırmalıktır. Düzenli olarak tüketildiğinde; içerdiği antioksidanların ve bitkisel bileşiklerin alınmasını sağlayarak, genel vücut sağlığı için pek çok yönden fayda sağlamaktadır.

Her gün 1 porsiyon Maraş cevizi yemek, optimum sağlığı korumanıza yardımcı olabilir!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.