Maraş Çöreği Nasıl Yapılır?

23-04-2021 06:54
Maraş Çöreği Nasıl Yapılır?

Maraş’ın tarihi ve yöresel vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Maraş çöreği, Osmanlı’dan günümüze bayram ikramlığı olarak lezzetli bir atıştırmalıktır. Maraş’ın tescilli lezzetlerinden biri olan Maraş çöreğinin lezzetinin sırrı ise ustalarında ve pişmek için girdiği odun fırınında saklı!

Tatlı, tuzlu, cevizli,pekmezli, baharatlı, kakaolu, susamlı, üzümlü, fıstıklı gibi farklı damak zevklerine hitap eden farklı versiyonlarını bulabileceğiniz bu lezzet, yöre halkı için Ramazan bayramının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.

Bayramı Tatlandıran Çörek: Maraş Çöreği

Maraş’ta Ramazan Bayramı, Maraş’ta "Çörek Bayramı” olarak da anılır. Neden mi?

Osmanlı döneminde, savaşa ve sefere giden askerlere tok tuttuğu için yanlarına erzak olarak Maraş çöreği verilirmiş ve askerler bu şekilde yola çıkarmış.

Yıllar öncesinde bu gelenek, bir bayram geleneğine dönüşmüş ve bayramlarda Maraş fırın ve pastanelerinde satılmaya başlanmış. Günümüzde ise, günlük olarak tüketilen bir lezzete dönüşmüştür.

Özel merdanelerden geçirildikten sonra taş fırında pişirilen Maraş çöreği; hazmının kolay olması, bozulmaması ve uzun saatler tok tutması gibi özellikleri ile de dikkat çekiyor. Mayasız bir ürün olduğundan, özellikle gevrek çöreklerin dayanma ömrü 6 ay- 1 yılı kadar uzayabiliyor. Yumuşak olanların dayanma süresi de bir ayı buluyor.

Bayrama birkaç gün kala, özellikle de Arefe gününde Maraş’ta bu nefis bayram çöreklerinin satışları da inanılmaz artıyor. Öyle ki, Maraş’taki fırınlar da Ramazan Bayramı’na birkaç gün kala 24 saat boyunca çalışmaya başlıyor! Çünkü Maraşlılar, bu çöreklerden yaptırıp bayramda eşlerine dostlarına ikram ediyor. Çevre illerden ziyarete gelenler de Maraş çöreklerini alıp geri dönüyor!

Bayram’da şekerden sonra en fazla ikram edilen lezzet olan Maraş çöreği, son yıllarda artan talep nedeniyle cevizli, tuzlu, pekmezli, üzümlü gibi çeşitleri ile de üretiliyor.

Maraş’tan sonra Türkiye pazarında da yer bulan Maraş çöreği, bayram günlerinde evinize gelen misafirler için hoş bir ikramlık olabilir!

Maraş Çöreği Nasıl Yapılır?

Malzemeler

·200 gram tereyağı

·1.5 bardak süt

·1 çay bardağı yoğurt

·1 çay bardağı sıvıyağ

·2 çorba kaşığı çörek otu

·2 çorba kaşığı irmik

·1 tatlı kaşığı tuz

·2 çay kaşığı toz şeker

Yapılışı

·Eritilmiş tereyağını yoğurma kabına alın.

·Sütünü ve yoğurdu ilave edin.

·Sıvıyağ, çörek otu, irmik, tuz ve toz şekeri de ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın.

·Unu ilave edin ve tekrar karıştırarak malzemeleri iç içe geçirin.

·Ardından, kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğurun.

·Unu az gelirse, azar azar ilave etmeye devam edin.

·İstediğiniz kıvama gelince, hamuru parçalara ayırın.

·Küçük bir mandalina büyüklüğünde toplar yapın ve bir kenara ayırın.

·Maraş çöreği, özel merdanelerle yapılan bir lezzettir. Evinizde oluklu merdane yoksa, çatal ya da kaşık kullanarak da yapabilirsiniz.

·Merdaneniz varsa; bir ters bir düz giderek hamuru hafifçe açın ve merdanenin ucuyla hamurun ortasına hafifçe bastırın. (Bu kabarmasını önleyecektir)

·Hamurları yağladığınız fırın tepsisine dizin.

·Merdaneniz yoksa, hamuru elinizle açın ve kaşığın ucuyla hafifçe bastırarak şekil verin.

·Hamurları 200 derece alt üst fanlı çalışan fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Bu tarifte, sizlerle evde yapabileceğiniz çok pratik sade Maraş çöreği tarifini paylaştık. Organik pekmez ürünlerimiz arasından seçiminizi yaparak, dilerseniz pekmezli versiyonunu da deneyebilirsiniz. Her şeyin en güzeli yerinden gelir diyenler için de tuzlu, şekerli, baharatlı, kakaolu, susamlı, üzümlü ve fıstıklı çeşitleriyleMaraş Gurme’nin birbirinden leziz Maraş çöreklerisizlerle!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.