Maraş Dondurması Erir Mi?

03-04-2021 21:08
Maraş Dondurması Erir Mi?

Üzerine serpilen fıstığı ve benzersiz dokusu ile Maraş dondurması, kendine has geleneksel servis tarzının dışında, kontrollü bir hızda eriyen esnek yapısını sağlayan salebi ile de özel bir lezzete sahiptir. Ülkenin her yerinde bulunabilir, ancak Türkiye’de dondurmanın başkenti Kahramanmaraş’tan verilecek bir sipariş ile sofranızda muhteşem bir lezzete yer açabilirsiniz.

Dondurma, günün herhangi bir saatinde, yaz ya da kış mevsiminde, tabakta ya da külahta, her şekilde tüketilebilen nefis bir tatlı seçeneğidir. Yazın serinletir, kışın kapalı havalardan boğulan ruhunuzu rahatlatır.

Dondurma, dünyanın hangi ülkesi ve şehrine giderseniz gidin bulabileceğiniz bir lezzettir. Daha sağlıklı bir seçim olarak pazarlanan "donmuş yoğurt” da bulunabilir. Ancak Kahramanmaraş’ta kendine has lezzeti, sunumu ve "neden erimiyor?” diye merak ettiren yoğun yapısı ile Maraş dondurmasının yeri kesinlikle bir başkadır.

Maraş Dondurması Neden Erimez?

Maraş dondurması, yalnızca lezzeti ile değil, yoğun, erimeyen yapısı ile de her zaman merak konusu olmuştur. Sıcak bir yaz gününde, elinizdeki külahta duran Maraş dondurmasını diğer dondurmalardan ayıran nedir?

Tabi ki, her dondurma gibi Maraş dondurması da sonunda erir. Ancak, erimesinin biraz zaman aldığı konusu doğrudur. Genellikle, diğer dondurmalara göre daha sağlam dokusu ve içerdiği malzemeleri nedeniyle kolay kolay erimemektedir.

Endüstriyel dondurma üreticileri, dondurmanın dokusunu iyileştirmek ve bozulmasını önlemek amacıyla stabilizatör olarak bilinen bazı kimyasallar kullanılır. Bunlar arasında; guar zamkı, keçiboynuzu zamkı, ksantan zamkı, monogliserit ve digliseritler yer alır. Ayrıca, kıvamını koruması ve süt ve suyun ayrılmasını engellemek için yapay emülgatörler de kullanılır.

Maraş dondurması söz konusu olduğunda ise, kıvamının uzun süre korunmasının sırrı, yapımında kullanılan doğal malzemelerindedir.

Salep ve Damla Sakızı Erime Süresini Uzatır

Bir tür sakız olan damla sakızı, guar sakızı gibi bir dengeleyici görevi görür. Ayrıca, dondurmayı daha aromatik ve lezzetli hale getirmek gibi önemli bir yararı da vardır.

Maraş dondurmasının lezzetini sağlayan önemli bileşenlerden bir diğeri de saleptir. Doğal olarak nişastalı bir polisakkarit içeren salep, kıvam arttırıcı olarak kullanılabilen popüler bir gıda ürünüdür. Yine, onun da Maraş dondurmasına eşsiz lezzetini vermek gibi ek bir faydası vardır.

Dolayısıyla, "Maraş dondurması neden erimez?” sorusunun cevabı olarak; birer koruyucu olarak işlev gören ve ona daha sağlam ve güçlü bir doku sağlayan malzemeler içermesi nedeniyle diğer dondurma çeşitlerine göre daha yavaş eridiği söylenebilir.

Ancak tabi ki, Maraş dondurması da sonuçta bir dondurmadır ve erir. Ancak, önemli ölçüde yalıtılmış ambalajlara koyularak, 2-3 gün boyunca donmuş olarak kalması sağlanabilir.

"Maraş dondurması erimeden gelir mi?” diye merak ediyorsanız, dondurma şoklama yöntemi sayesinde evinizin konforunda, dondurmayı anavatanından, Maraş’tan sipariş edebilirsiniz.

 

Maraş Dondurması Nereden Alınır?

Maraş dondurması, Türkiye’nin her yerinde üretilebilir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, dondurmada da yerine gitmek ya da yerinden sipariş vermek en iyisidir.

Bu noktada, aklınıza dondurmanın kolayca eriyebilen bir gıda ürünü olduğu gelebilir ve "Maraş dondurması erimeden gelir mi?” diye merak edebilirsiniz. Maraş dondurması şoklama yöntemi sayesinde, 2-3 gün boyunca erimeden saklanabilir. Bu nedenle, Türkiye’nin her yerinden gönül rahatlığıyla Maraş’tan dondurma siparişi verebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.