Şeker Hastaları Gece Acıkınca Ne Yemeli?

10-05-2021 09:18
Şeker Hastaları Gece Acıkınca Ne Yemeli?

Yatmadan önce yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir atıştırmalık, şeker hastalarının kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir!

Herkesin kan şekeri seviyeleri gece boyunca değişir. Şeker hastalarında bu dalgalanmalar, sabahları yüksek kan şekeri seviyelerine neden olabilir. Yatmadan önce sağlıklı bir gece atıştırması, bu seviyeleri dengelemeye yardımcı olabilir.

Bu yazıda, şeker hastaları için yatmadan önce atıştırmalık yemenin neden iyi bir fikir olduğuna ve gece boyunca kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek bazı atıştırmalık seçeneklerine bakacağız…

Yatmadan Önce En İyi Atıştırmalıklar

İnsanlar, atıştırmalıklarını kilo hedeflerine ve vücutlarının ve vücutlarının bir gecede şekere nasıl tepki verdiğine göre belirleyebilir. Bu noktada, bir diyetisyene danışmak faydalı olabilir.

Her insan için en iyi gece atıştırmalığı, Somogyi etkisinin yanı sıra kişisel tercihlere ve hedeflere nasıl tepki verdiğine bağlı olacaktır. Somogyi etkisi; yatmadan önce insülin alındığında ve yüksek kan şekeri seviyeleriyle uyandığınızda ortaya çıkar. Bu teoriye göre; insülin kan şekerinizi çok düşürdüğünde, kan şekeri seviyenizi yüksek bir geri tepmeye gönderen hormonların salınmasını tetikleyebilir. Bu etkinin, Tip 1 diyabetli kişilerde tip 2 diyabetten daha yaygın olduğu düşünülmektedir.

Bazı bilimsel kanıtlar, bazı atıştırmalıkların uyku vakti için ideal olduğuna işaret ediyor. Bu faydalı atıştırmalıklar genel olarak şunları içeriyor:

·Yüksek protein

·Sağlıklı yağlar

·Sınırlı karbonhidrat

Bu birleşime sahip gıdalar, gece boyunca kan şekeri artışlarını sınırlamaya ve sabahları daha düşük kan şekeri seviyeleri sağlamaya yardımcı olabilir.

Kan şekeri seviyelerinizi yönetmeye ve gece açlığını gidermeye yardımcı olması için, yatağa gitmeden önce aşağıdaki sağlıklı atıştırmalık seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz:

1.Ceviz, Badem, Fıstık

Ceviz, badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişler; bol miktarda vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar içerir. Ceviz ayrıca bol miktarda omega-3 içerir ve badem de E vitamini yönünden zengindir.

2.Haşlanmış Yumurta

Yumurta, yaklaşık 7 gram protein sağlayan harika bir protein kaynağıdır. Ayrıca, karbonhidrat oranı da çok düşüktür. Lif eklemek için, yumurtanın yanında birkaç tam tahıllı kraker yemeyi deneyebilirsiniz.

Lif, sindirim sürecini yavaşlatır ve enerjiyi yiyeceklerden daha uzun süre serbest bırakır. Bu, kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olabilir.

3.Az yağlı peynir ve tam tahıllı kraker

Peynir, iyi bir protein kaynağıdır. Tam tahıllı kraker de lif ekler. Bu gece atıştırmalığı için, sağlıklı bir işlenmemiş peynir türü seçilmelidir. Yüksek A vitamini ve protein değeri ile keçi peyniri iyi bir seçim olabilir.

Bknz: ÇörekOtlu Keçi Peyniri

Tam tahıllı krakerlerin Glisemik İndeksi, beyaz olanlara göre daha düşüktür. Bu da, kan şekeri seviyeleri üzerinde daha düşük bir etkiye sahip oldukları anlamına gelir.

4.Kavrulmuş Nohut

Nohut, çok iyi bir protein ve lif desteği sağlar. Bu kolay atıştırmalık, özellikle hazırda haşlanmış nohut bulunduranlar için dakikalar içinde hazırlanabilir.

5.Elma Dilimleri ve Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengindir, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olmak isteyen herkes için çekici bir besin profiline sahiptir. Elma da, çeşitli vitamin-mineral ve antioksidanlar sağlar. Uzmanlar, elmanın diyabetli insanlar için sağlıklı bir diyette rol oynayabileceğini belirtmektedir.

Şeker Seviyeleri Gece Boyunca Nasıl Değişir?

Bir kişinin kan şekeri seviyeleri, Somogyi etkisi nedeniyle gece boyunca değişir:

Somogyi Etkisi: Glikoz seviyeleri 2:00 ile 3:00 arasında önemli ölçüde düşer. Vücut, kan şekeri seviyelerini tekrar yükselten hormonları salgılayarak tepki verir. Bu hormonların çok fazlasını salgılayarak sabahları yüksek kan şekeri seviyelerine yol açabilir. Yatmadan önce ara öğün yapmak, gece boyunca kan şekeri seviyelerinin çok düşmesini önleyebilir ve Somogyi etkisini azaltabilir.

Kişi gece boyunca;

·Yatmadan hemen önce

·02:00- 03:00 arasında

·Uyandığında ölçümler yaparak, şeker seviyelerinin nasıl değiştiğini belirleyebilir.

Vücudun kan şekerini nasıl işlediğini anlamak, akşamları ve yatmadan önce daha sağlıklı atıştırmalıklar seçmenin ilk adımıdır.

Uzmanlar ayrıca; fazla kilolu veya obez olmanın, şeker hastalığına bağlı komplikasyon risklerinin arttığını belirtmektedir. Yatmadan önce sağlıklı atıştırmalıklar yapmak, dengeli ve sağlıklı bir diyeti sürdürmeyi kolaylaştırabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.