Türkiye'nin Dondurma Başkenti: Kahramanmaraş

06-04-2021 16:49
Türkiye'nin Dondurma Başkenti: Kahramanmaraş

En az 9 bin yıllık tarihi ile Kahramanmaraş, hala varlığını koruyan tarihi ve kültürel mirası ile mutlaka görülmesi gereken Akdeniz’in güzel şehirlerinden biridir. Türkiye’nin dondurma başkenti olarak Maraş, çiğneme gerektiren dünyaca ünlü dondurması ile de özel bir yere sahiptir.

Kahramanmaraş Tarihi

Geç Hititler döneminde önemli bir başkent olan Kahramanmaraş, o zamanlar Kurkumaean ismiyle bilinirdi. Daha sonra, Asurlular tarafından ele geçirildi ve ismi Marqas olarak değiştirildi. Roma İmparatorluğu ve Bizans dönemlerinde ise Germanicia Caesarea ismiyle anılmıştır. Araplar tarafından ele geçirildikten sonra ise, Mar’ash ismini aldı.

Devam eden 300 yıl boyunca, Arap ve Bizans sınırının önemli bir parçası olarak kalan Maraş, o dönemler önemli bir üs olarak kullanıldı. Bizans İmparatorluğu ve Araplar arasında geçen savaşlarda, yeniden genişletilmek üzere Emeviler tarafından tahrip edildi.

Araplardan sonra Memlükler ve Selçuklular tarafından ele geçirilen şehir, bir dönem Kilikya Krallığı’na bağlandı. 14.yüzyıl Osmanlısında ele geçirildikten sonra ise Maraş ismini alarak yoluna devam etti. Kurtuluş Savaşı’nda Fransız işgaline direnerek büyük bir cesaret örneği gösteren Maraş halkı, şehre Kahraman unvanı verilerek ödüllendirildi. O günden sonra Maraş, Kahramanmaraş olarak anılmaya başlandı.

Kahramanmaraş’ta Görülmesi Gereken Yerler

Çömlekçi, bakırcı, demirci ve diğer zanaatkarları ile tarihini hala yaşatan Kahramanmaraş’ın, geleneksel el işçiliğini sürdüren Kıbrıs Meydanı’ndaki tarihi çarşısı mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu çarşıda Hollywood çarıkçısı olarak bilinen Hüseyin Kopar’ın çarıkçı dükkanı da görülebilir.

Maraş’ta tarihe bir yolculuk yapmak ve şehri güzel bir manzaradan izlemek için Maraş Kalesi’ne çıkmak da iyi bir seçimdir. Ayrıca, bir 15.yüzyıl eseri olan Ulu Cami, tarihi Maraş evlerinin süslediği Katiphan ve tarihi Medrese de şehirde görülmeye değer tarihi yapılardır.

Kahramanmaraş’ta yapılan arkeoloji kazılarında pek çok medeniyete ait bulunan eserler ise Kahramanmaraş Müzesi’nde sergilenmektedir. Kahramanmaraş Müzesi, etkileyici bir mozaik koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Maraş’ta görülmesi gereken diğer yerler arasında;

·Yedikuyular Kayak Merkezi

·Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

·Ahir Dağı

·Kapıçam Tabiat Parkı

·Başkonuş Yaylası

·Yavşan Yaylası

·Tarihi Ceyhan Köprüsü

·Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi

·Abdülhamid Han Cami

Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? Ne Alınır?

 

Elbette, ünlü dondurmasına değinmeden Maraş konusunu kapatmak olmaz. Dünyaca ünlü Maraş dondurması; çatal ve bıçakla yiyebileceğiniz dokusu ve kendine has aroması ile özel bir lezzete sahiptir. Yoğun kıvamı, içeriğinde kullanılan salep ve damla sakızından kaynaklanır.

Ayrıca, Ahir Dağı’nın eteklerinde otlayan keçilerin sütlerinin kullanılması ile de oldukça özel bir lezzete sahiptir. Kısacası, Maraş’ın ünlü dövme dondurması, mevsim ne olursa olsun bir Maraş ziyaretinin olmazsa olmazıdır.

Kahramanmaraş ziyaretinde satın alınabilecek diğer önemli şeyler ise; bir kış klasiği olan Maraş tarhanası ile yemeklerin lezzetini ikiye katlayan kırmızı kuru biberdir. Kurutulmuş kırmızı biber, şehrin her yerindeki baharatçılarda bulunabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.