Az Miktarda Rafine Şeker Bile Karaciğeri Etkileyebilir!

03-05-2021 19:00
Az Miktarda Rafine Şeker Bile Karaciğeri Etkileyebilir!

·Orta miktarlarda belirli şeker türlerini tüketmek, karaciğerdeki yağ üretimini ikiye katlayabilir.

·Bu da karaciğer yağlanması ve tip 2 diyabetin gelişmesine yol açabilir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, sükrozun yağ sentezini aynı miktardaki fruktozdan biraz daha fazla artırdığını buldu. Bu araştırma, şeker tüketmenin tehlikelerine dair kanıt sunarak, rafine şekerin makul miktarlarda bile alınmasının bir kişinin metabolizmasında değişikliğe yol açabileceğini öne sürüyor.

Bazı şekerler, meyve ve sebzelerin doğal bileşenleridir. Bununla birlikte, yediğimiz işlenmiş gıdaların çoğu ilave şeker içerir. İlave şeker; üreticilerin, ürünün lezzetlerini, görünümünü ve dokusunu iyileştirmek için yiyecek ve içeceklere eklediği şekerdir

Yüksek şeker tüketimi; tip 2 diyabet, obezite, kalp hastalıkları ve kanser dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir.

2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü, ilave şeker alımını günlük kalori alımının %5’iyle sınırlandırılmasını tavsiye etti. Günlük 2000 kalori alımına dayalı bir diyet için bu; 100 kalori veya 6 çay kaşığı veya kabaca 25 gram ilave şeker anlamına gelir. Ancak veriler, ortalama bir kişinin günde 100 gramdan fazla şeker tükettiğini gösteriyor.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Vücut, enerji için birçok alanda yağ depolar. Karaciğer, kısmen yağdan oluşur. Bununla birlikte, karaciğerdeki yağ içeriği çok yüksekse, bu karaciğer yağlanmasının bir işareti olabilir. Beslenme değişiklikleri, bu karaciğer rahatsızlığı için ilk basamak tedavidir.

Karaciğer yağlanması, iki farklı türdedir: alkole bağlı ve alkolsüz karaciğer yağlanması. Karaciğer yağlanması, karaciğere zarar vererek toksinleri atmasını ve sindirim sistemi için safra üretmesini engeller. Karaciğer bu görevleri etkili bir şekilde yerine getiremediğinde, kişiyi vücudunda başka problemler geliştirme riski altına sokar.

Düzenli egzersiz ve beslenme değişiklikleri, karaciğer yağlanmasını yönetmenin temel yollarıdır. Bununla birlikte, bazı kişilerin daha ileri tedavi için bir doktora görünmesi gerekebilir.

Karaciğer Yağlanmasını Önlemek İçin Ne Yemeli?

Karaciğer yağlanmasını önlemek için bir beslenme programı, çok çeşitli yiyecekler içermelidir. Kalori alımını azaltmak ve yüksek lif tüketmek, doğal besinler iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları, protein ve lif değeri yüksek besinler tüketmek, enerjiyi ve tokluk hissini arttırabilir.

Bununla birlikte, vücutta iltihaplanmayı azaltan ve hücreleri onarmaya yardımcı olan yiyecekler de aynı derecede önemlidir. Bu noktada, bitkisel temelli diyetler veya Akdeniz tipi beslenme öne çıkabilir. Ancak bir uzman, genellikle bireysel zevklere, belirtilere, kişinin sağlık durumuna göre hazırlanmış bir beslenme programı hazırlayacaktır. Bu temel kurallara ek olarak: , bazı özel yiyecekler özellikle yağlı karaciğer hastalığı olan kişiler için yararlı olabilir. Bu yiyecekler şunları içerir:

Sarımsak

Sarımsak, karaciğer yağlanması olan kişilere fayda sağlayabilir. Bir çalışmada, sarımsak tozu içeren takviyelerin, karaciğer yağlanması olan kişilerde kilo kaybı ve yağ kaybı sağladığı bulunmuştur.

Omega-3 Yağ Asidi

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışmada; omega-3 yağ asitleri tüketmenin, alkolsüz karaciğer yağlanması olan kişilerde iyi kolesterol seviyeleri ve karaciğerdeki yağlanmayı iyileştirdiği görülmüştür. Bu çalışmayı doğrulamak için daha fazla çalışma yapılması gerekse de, omega-3 değeri zengin besinler tüketmek karaciğer yağlanmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yiyeceklerden bazıları şöyledir:

·Somon

·Uskumru

·Ceviz

·Keten tohumu

Yeşil Çay

Sağlık için yeşil çay tüketimi, tarihi binlerce yıl öncesine uzanan bir uygulamadır. 2015 yılında yapılan bir çalışmada; yeşil çayın, kandaki ve vücuttaki yağ seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği görülmüştür. Günde 5 fincan yeşil çay tüketen kişilerde, karaciğerdeki yağ oranı azaldığı bildirilmiştir. Yeşil çay ayrıca, karaciğer yağlanmasını iyileştirmeye yardımcı olabilecek kateşin gibi birkaç antioksidan içerir.

Ceviz

Tüm kuruyemişler, herhangi bir beslenme programı için harikadır. Ceviz, özellikle omega-3 yağ asidi yönünden zengindir ve karaciğer yağlanması olan kişiler için fayda sağlayabilir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışmada; alkolsüz karaciğer yağlanması olan kişilerde, cevizin, karaciğer fonksiyon testlerini iyileştirdiği bulunmuştur.

İlginizi Çekebilir: Maraş Cevizi Besin Değeri ve Sağlık Yararları

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.