Ketojenik Diyet ve Tip-2 Diyabet

06-05-2021 10:59
Ketojenik Diyet ve Tip-2 Diyabet

Tip-2 diyabet, kan şekeri seviyelerini etkileyen bir durumdur. Kişi, sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak ve sağlıklı bir kiloyu koruyarak durumu yönetebilir. Düşük karbonhidrat ve yüksek yağ alımına dayalı ketojenik diyet, bazı insanlarda kan şekerini desteklemede yardımcı olabilir.

Ancak, her insanın farklı beslenme ihtiyaçları vardır. Doktorlar, artık mevcut beslenme alışkanlıklarına, tercihlerine ve o kişi için hedef ağırlık veya kan şekeri seviyesine göre beslenme planının kişiselleştirilmesini önermektedir. Bununla birlikte; tam tahıllar, bakliyatlar, süt ürünleri ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları, vücutta birçok işlev için ana yakıt kaynağıdır. Vücut, enerji için kandaki glikozu hücrelere getirmek için insülin kullanır.

Bununla birlikte, Tip-2 diyabeti olan bir kişide insülin düzgün çalışmaz. Bu, vücudun karbonhidratları etkili bir şekilde kullanma yeteneğini bozar ve dolayısıyla şekerin kanda yüksek olmasına neden olur. Bir kişi, yüksek karbonhidratlı bir öğün yaptığında, bu özellikle şeker hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyelerinde önemli bir artışa neden olabilir. Beslenme, hem Tip-1 hem de Tip-2 diyabet hastaları için önemlidir.

Karbonhidrat alımını sınırlandırmak, ketojenik diyetin temel maddesidir. Araştırmacıların başlangıçta epilepsili çocukları tedavi etmek için geliştirdikleri bu beslenme biçimiyle ilgili yapılan çalışmalar, şeker hastalığı olan bazı insanlara da fayda sağlayabileceğini öne sürmektedir. Bazı çalışmalar, ketojenik diyetin faydaları arasında şunların olduğunu göstermektedir:

·Diyabet riskini azaltmak

·Şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini iyileştirmek

·Fazla kiloları vermeye yardımcı olmak

Bu yazıda ise, ketojenik diyet ve diyabet arasındaki olası bağlantılara bakıyoruz!

Ketojenik Beslenme ve Şeker Hastalığı

Ketojenik diyet, karbonhidrat alımını ciddi şekilde kısıtlayarak, vücudu enerji için yağları parçalamaya zorlar. Enerji için yağ kullanma sürecine "ketozis” denir. Keton adı verilen bir yakıt kaynağı üretir.

Kan şekeri seviyelerine etkisi

Ketojenik beslenme, vücudun glikoz seviyelerini düşük ama sağlıklı bir seviyede tutmasını sağladığı için tip 2 diyabetli bazı kişilere yardımcı olabilir.

Daha düşük karbonhidrat alımı, kan şekerindeki büyük artışları ortadan kaldırmaya yardımcı olarak insülin ihtiyacını azaltabilir.

İlaçlar üzerindeki etkisi

Ketojenik beslenme, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, ketojenik bir diyet uygulayan tip 2 diyabetli bazı kişilerin ilaç ihtiyacı azalabilir. Bununla birlikte uzmanlar, bu diyeti uygulamanın, düşük kan şekeri geliştirme riskinin daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor.

Bu nedenle, ilaç kullanıyorsanız, herhangi bir beslenme değişikliğini doktorunuza danışmak en iyisidir. Yeterli karbonhidrat almamak, belirli şeker hastalığı ilaçlarını kullanırken tehlikeli olabilir.

Kilo üzerindeki etkisi

Ketojenik beslenme, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur. Bu, bir kişi kilo vermeye çalışırken ve fazla kilolu olup Tip-2 diyabet gelişimini etkileyen kişiler için faydalı olabilir.

Egzersiz ve diyet yoluyla kilo kaybı bile; şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini, genel refahı ve gün boyunca enerji dağılımını destekleyebilir. Araştırmalar, ketojenik diyet uygulayan kişilerin, kan şekerinde bir iyileşme olduğunu göstermektedir.

Ketojenik Beslenme Faydaları

Düşük karbonhidrat alımına dayalı bu diyet, aşağıdakiler gibi çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmektedir:

·Düşük kan basıncı

·İnsülin duyarlılığını geliştirme

·İlaç bağımlılığını azaltma

·Kötü kolesterol ve iyi kolesteroldeki iyileşmeler

·İnsülin seviyelerinde düşüş

Öğün Planlaması Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet, katı bir diyettir. Ancak, bir süre boyunca devam ettiğinizde ve besin ihtiyaçlarını karşılama konusunda dikkatli olduğunda bol miktarda besin sağlayabilir. Buradaki fikir, insülin seviyelerini yükseltebilecek karbonhidrat bakımından zengin gıdalardan uzak durmaktır. Tipik olarak, bir ketojenik diyetteki karbonhidrat alımı, günlük 20-50 gram arasında olmalıdır.

Bu diyeti uygulamak için, kalorilerin:

·%10’u karbonhidratlardan,

·%20’si proteinlerden ve

·%70’i yağlardan gelmelidir.

Diyeti uygularken, işlenmiş gıdalardan kaçınmalı ve bunun yerine doğal gıdalara odaklanmalıdırlar. Ketojenik beslenme,aşağıdaki yiyecek türlerinden oluşmalıdır:

·Düşük karbonhidratlı sebzeler: İyi bir kural, Glisemik İndeksi düşük olan sebzeler yemektir. Mısır ve patates gibi nişastalı sebzelerden ise uzak durmak gerekir.

·Yumurta: Karbonhidrat oranı düşüktür ve çok iyi bir protein kaynağıdır.

·Etler: Yağlı etler iyidir ancak kalp sağlığı açısından ölçülü tüketilmesi gerekir. Ayrıca, çok fazla protein tüketmemeye dikkat edin. Çok fazla protein ve düşük karbonhidrat tüketimi, karaciğerin proteini glikoza dönüştürmesine neden olabilir. Bu, kan şekeri seviyelerini yükseltir.

·Sağlıklı Yağ Kaynakları: Bunlar arasındazeytinyağı, avokado, ceviz ve tohumlar yer alır. Yağlı seçenekler olmasına rağmen pastırma, sosis, kırmızı et gibi seçenekler yerine, çoğunlukla sağlıklı yağların tercih edilmesi önerilir.

·Balık: İyi bir protein kaynağıdır.

·Meyve: Çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi kırmızı ve mor meyvelerin doğru miktarda tüketilmesi uygun olan iyi lif, vitamin, mineral ve antioksidan kaynaklarıdır.

Ketojenik diyet için sağlıklı yağ kaynakları arıyorsanız, Maraş Gurme’nin doğal ve sağlıklı seçenekleri için tıklayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.