Testosteron Arttıran Takviyeler ve Doğal Testosteron Arttırıcılar

11-05-2021 08:47
Testosteron Arttıran Takviyeler ve Doğal Testosteron Arttırıcılar

Testosteron, erkeklerde birincil cinsiyet hormonudur. Ancak, kadın vücudunda da önemli işlevlere sahiptir. Bir kişinin testosteron seviyeleri düşükse, testosteron takviyesi alması veya belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerekebilir.

Bu yazıda, kadın ve erkeklerdeki rolü de dahil olmak üzere testosteron ve bir kişinin bu hormonun seviyelerini nasıl arttırabileceği hakkında bilgi vereceğiz!

Testosteron Nedir? Ne İşe Yarar?

Testosteron, önemli bir erkek cinsiyet hormonudur. Ergenlik döneminde; sesin kalınlaşmasından, erkek cinsel organlarının büyümesinden ve kasık kıllarının gelişmesinden sorumludur. Ayrıca, sperm üretiminde önemli bir rol oynar.

İnsanlar genellikle testosteronu erkeklerle ilişkilendirse de, bu hormonun hem erkeklerde hem de kadınlarda çeşitli işlevleri vardır. Bunlar arasında şunlar yer alır:

·Cinsel dürtüyü düzenlemek

·Artan kemik kütlesi

·Yağ dağıtımı ve depolanması

·Kas geliştirme

·Kırmızı kan hücresi üretimi

·Sperm üretimi

Temel fark, erkeklerin kadınlardan daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olma eğiliminde olmalarıdır. Kadınlarda ise, farklı bir cinsiyet hormonu olan östrojen seviyeleri daha yüksektir. Testosteron seviyeleri, hem kadın hem de erkeklerde, yaşamın çeşitli dönemlerinde dalgalanabilir.

Testosteron Takviyeleri Faydaları

Testosteron takviyeleri, testosteron eksikliği olan kişiler için faydalı olabilir. Erkeklerde testosteron eksikliği aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

·Cinsel isteksizlik

·Erektil disfonksiyon

·Yüz kıllarının azalması

·Yağsız kas kütlesi kaybı

·Yorgunluk

Testosteron eksikliği olan kadınlarda şu semptomlar görülebilir:

·Yorgunluk

·Uyku problemleri

·Cinsel isteksizlik

·Adet düzensizliği

·Kilo alma

·Vajinal kuruluk

Testosteron Arttırmaya Yardımcı Takviyeler Nelerdir?

BU bölümde, testosteron seviyelerini arttırmaya yardımcı takviyelerden bahsedeceğiz:

-D Vitamini

D vitamini seviyeleri ile testosteron seviyeleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. D vitamini seviyesi düşük olan erkeklerin, eksikliği olmayanlara göre daha düşük testosteron seviyelerine olduğu görülmüştür. D vitamini takviyeleri, testosteron seviyelerinin yükselmesine yardımcı olabilir.

-Ashwagandha (Mor Salkım)

Ashwagandha bitkisinin kökleri ve meyveleri iyileştirici özelliklere sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışma; mor salkım olarak bilinen bu bitkinin, testosteron seviyelerini %15 oranında arttırdığı bulunmuştur. Ashwagandha, takviye olarak alınabilir. Bu bitki, en iyi testosteron arttırıcı supplement seçeneklerinden biri olarak gösterilmektedir. 

-D-aspartik Asit

D-aspartik asit, bir amino asit türüdür ve testosteron üretiminde rol oynar. Bir çalışmada; 12 gün boyunca takviye olarak erkeklerin testosteron seviyelerinde artış olduğu görülmüştür.

-Çemen Otu

Çemen otu takviyelerinin erkeklerde testosteron seviyeleri üzerindeki etkisini araştıran çalışmaların bir analizinde, önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Çalışmalar, kadınlarda da benzer sonuçlar vermiştir.

İlginizi Çekebilir: Çemen Otu Faydaları ve Etkileri

-DHEA

DHEA, böbreküstü bezlerde doğal olarak üretilen bir hormondur. Bir çalışmada, DHEA’nın tek başına testosteron seviyelerinde bir artış sağladığı görülmüştür.

Doğal Testosteron Arttırıcılar

Bazı insanlar takviye almayı tercih etmeyebilir, testosteronu artırmanın doğal yollarına güvenmeyi tercih edebilir. Alternatif olarak, insanlar takviyeleri doğal güçlendiricilerle birleştirmek isteyebilir. Testosteronu doğal olarak artırmanın bazı yolları şunlardır:

-İyi bir uyku

Genç yetişkin erkeklerde uyku eksikliğinin etkilerine bakan bir çalışmada, bu erkeklerde sabahları testosteron seviyelerinin düştüğü bulunmuştur. Bu veriler, daha fazla uyku ve daha yüksek testosteron seviyeleri arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.

-Sağlıklı kilo

Obeziteye sahip erkekler, testosteron seviyelerini düşürme eğilimindedir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek, bu erkeklerin testosteron seviyelerini artırmalarına yardımcı olabilir.

-Sağlıklı beslenme

Araştırmalar, düşük yağlı diyet tüketen erkeklerin Beden Kitle İndeksi ve fiziksel aktivite seviyelerinden bağımsız olarak, daha düşük testosteron seviyelerine sahip olduklarını göstermektedir. Bu nedenle, sağlıklı yağ kaynakları oldukça önemlidir. Sağlıklı yağ kaynakları olarak diyetinize şunları ekleyebilirsiniz:

·Zeytinyağı

·Somon

·Avokado

·Ceviz

Cevizin sağlık yararları hakkında daha fazlasını öğrenmek için tıklayın.

-Güneş Işığı

Yapılan araştırmalar, güneş ışığına maruz kalmanın testosteron seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Çünkü, güneş ışığı vücuttaki D vitamininin büyük bir bölümünü oluşturur.

Sonuç olarak…

Testosteron, erkeklerde önemli bir cinsiyet hormonudur. Ancak, aynı zamanda kadınlarda da bazı önemli işlevlerde rol oynamaktadır.

Bir kişi testosteron eksikliği yaşıyorsa, bu hormon düzeylerini artırmaya yardımcı olmak için testosteron takviyesi almayı düşünebilir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da testosteronu arttırmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, kendinizi daha fazla güneş ışığına maruz bırakmak ve daha fazla uyumak da denenebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.